De zaak kwam bij toeval aan het licht toen een slachtoffer uit Gent nog wat wit poeder opmerkte. Een telefoontje naar het gespecialiseerde lab leerde dat er helemaal geen metingen waren uitgevoerd. Bert L. had aan het slachtoffer een vervalst attest van een eerdere meting op een andere locatie bezorgd. Een echte meting wees later uit dat er wel nog asbest aanwezig was.

Uit het onderzoek bleek dat de beklaagde dezelfde truc minstens vijf keer toepaste. De slachtoffers waren particulieren of bedrijven, onder andere uit Gits en Willebroek. L. moest zich ook verantwoorden voor een reeks inbreuken op de welzijnswetgeving. Door een onorthodoxe manier van werken bracht hij zijn werknemers in gevaar. Bovendien had Cleanpuur niet de nodige erkenning om moeilijke werken uit te voeren.

Op 10 oktober werd de zaakvoerder veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf en 6.000 euro boete. Cleanpuur, dat in juli failliet werd verklaard, kreeg bovendien een boete van 36.000 euro.

Bert L. tekende verzet aan tegen zijn veroordeling en kreeg daardoor een nieuw proces. De arbeidsauditeur haalde opnieuw uit naar de beklaagde. "Hij is een cowboy, die op een schandalige manier en tegen alle regels in asbest verwijderde", aldus Filiep De Ketelaere. Ook de voorzitter wees L. op de gevaren van asbest. "Het zal uw kind maar zijn dat daar dan op die werf moet werken."

De verdediging legde uit dat L. zich liet leiden door een louche zakenpartner. "Sinds de reportage van 'Pano' over het illegaal dumpen van asbest zit mijn cliënt volledig aan de grond", pleitte meester Tim De Vogelaere. De beklaagde zou kampen met depressies en verslavingen aan alcohol en cocaïne. De verdediging vroeg daarom een werkstraf of een straf met voorwaarden.

De rechter wil de huidige situatie van de beklaagde laten onderzoeken door een justitieassistent. De zaak wordt daarom pas voortgezet op 13 februari.

(Belga)

De zaak kwam bij toeval aan het licht toen een slachtoffer uit Gent nog wat wit poeder opmerkte. Een telefoontje naar het gespecialiseerde lab leerde dat er helemaal geen metingen waren uitgevoerd. Bert L. had aan het slachtoffer een vervalst attest van een eerdere meting op een andere locatie bezorgd. Een echte meting wees later uit dat er wel nog asbest aanwezig was.Uit het onderzoek bleek dat de beklaagde dezelfde truc minstens vijf keer toepaste. De slachtoffers waren particulieren of bedrijven, onder andere uit Gits en Willebroek. L. moest zich ook verantwoorden voor een reeks inbreuken op de welzijnswetgeving. Door een onorthodoxe manier van werken bracht hij zijn werknemers in gevaar. Bovendien had Cleanpuur niet de nodige erkenning om moeilijke werken uit te voeren.Op 10 oktober werd de zaakvoerder veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf en 6.000 euro boete. Cleanpuur, dat in juli failliet werd verklaard, kreeg bovendien een boete van 36.000 euro.Bert L. tekende verzet aan tegen zijn veroordeling en kreeg daardoor een nieuw proces. De arbeidsauditeur haalde opnieuw uit naar de beklaagde. "Hij is een cowboy, die op een schandalige manier en tegen alle regels in asbest verwijderde", aldus Filiep De Ketelaere. Ook de voorzitter wees L. op de gevaren van asbest. "Het zal uw kind maar zijn dat daar dan op die werf moet werken."De verdediging legde uit dat L. zich liet leiden door een louche zakenpartner. "Sinds de reportage van 'Pano' over het illegaal dumpen van asbest zit mijn cliënt volledig aan de grond", pleitte meester Tim De Vogelaere. De beklaagde zou kampen met depressies en verslavingen aan alcohol en cocaïne. De verdediging vroeg daarom een werkstraf of een straf met voorwaarden.De rechter wil de huidige situatie van de beklaagde laten onderzoeken door een justitieassistent. De zaak wordt daarom pas voortgezet op 13 februari.(Belga)