Roland Liboton staat terecht voor lasterlijke uitlatingen over Erik De Vlaeminck

© belga
Redactie KW

Voormalig veldrijder Roland Liboton (62) heeft zich voor de correctionele rechtbank in Veurne moeten verantwoorden voor laster en belaging. Alles draait rond uitspraken over vermeend dopinggebruik door Erik De Vlaeminck. Het openbaar ministerie vorderde een maand gevangenisstraf met uitstel. De Vlaeminck woonde lange tijd in Keiem en stierf in 2015 in een rusthuis in Wilskerke

De bal ging aan het rollen door een klacht met burgerlijke partijstelling van de weduwe van Erik De Vlaeminck. M.S. was verbolgen over een interview met meervoudig wereldkampioen en Belgisch kampioen Roland Liboton in ‘Deze Week’ van 25 januari 2017. In dat artikel werd Erik De Vlaeminck, zevenvoudig wereldkampioen veldrijden bij de profs, in verband gebracht met dopinggebruik bij het behalen van zijn wereldtitels in 1970 en 1971. “Met ‘t spul in zijn kloten“, klonk het letterlijk.

In de procedure werd in eerste instantie ook VRT-journalist Karl Vannieuwkerke betrokken, omwille van bepaalde uitspraken over het bewuste artikel tijdens Extra Time Cross. Vannieuwkerke werd echter in november 2018 al buiten vervolging gesteld. Bij de Raad voor de Journalistiek ving de burgerlijke partij trouwens over de ganse lijn bot. Op het proces stond de burgerlijke partij stil bij de vele tegenslagen die Erik De Vlaeminck gekend heeft. Zo werd hij hard getroffen door de dood van regerend wereldkampioen Jean-Pierre Monséré in 1971 en van zijn zoon Geert in 1993. “Na een moeilijke periode heeft hij zich ook nog bewezen als bondscoach, maar toch wordt zijn drank- en drugsmisbruik steeds opnieuw in de verf gezet”, aldus meester Els Leenknecht.

Volgens de advocate kon Liboton simpelweg niet verkroppen dat De Vlaeminck door de interviewer als de grootste crosser aller tijden werd gezien. “Het is krenkend en kwetsend dat Erik zo wordt neergezet. Men levert op geen enkele manier het wettelijk bewijs van die beschuldigingen.” Meester Leenknecht pleitte dat de uitspraken een grote impact hadden op het leven van haar cliënt. Voor laster en voor belaging van de weduwe werd daarom 5.000 euro morele schadevergoeding gevorderd. Het openbaar ministerie stelde vast dat de wielersport blijkbaar grote ego’s telt. “Meneer Liboton is te ver gegaan, zeker in zijn woordkeuze“, aldus procureur Pascal Week. Het parket vorderde een maand gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete met uitstel, maar verzet zich niet tegen een opschorting van straf.

Erik De Vlaeminck overleed in 2017 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en Alzheimer.
Erik De Vlaeminck overleed in 2017 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en Alzheimer.© BELGA

De verdediging gaf toe dat de beklaagde zijn mening iets subtieler had kunnen formuleren. “Maar iedereen weet dat Erik De Vlaeminck een fundamenteel probleem had met misbruik van amfetamines begin jaren ’70”, aldus meester René Van Leeuwen. De advocaat citeerde meerdere artikels van verschillende media, onder andere over het feit dat De Vlaeminck zelfs in de gevangenis belandde. “Hij deed alles om zijn verslaving te betalen, we kunnen het overal lezen. Doe nu toch niet alsof het een heilige was.” Roland Liboton had volgens zijn advocaat dan ook geen enkele bedoeling om De Vlaeminck te schaden of om zijn weduwe lastig te vallen. In die omstandigheden werd de vrijspraak gevraagd. Ondergeschikt kan meester Van Leeuwen zich ook vinden in een strafopschorting.

In zijn laatste woord probeerde de beklaagde uit te leggen hoe de vete met M.S. een kleine twintig jaar geleden is ontstaan. Een verwarde Erik De Vlaeminck zou toen aan Liboton om amfetamines gevraagd hebben. “Men stelt Erik open aan openbare verachting en men doet het hier vandaag opnieuw“, probeerde meester Leenknecht hem te onderbreken. Ook de voorzitter vroeg aan Liboton om zich tot de feiten zelf te beperken. “We waren ploegmaats bij Marc Zeepcentrale en toen heb ik duidelijk gezien waarmee hij bezig was. Ik heb dat iets te cru uitgesproken en die reporter heeft daar een beetje misbruik van gemaakt”, aldus Liboton. De rechter doet uitspraak op 4 juli. In dat vonnis zal de rechter wel eerst moeten oordelen of hij bevoegd is in deze zaak. De lasterlijke uitlatingen zouden immers als een drukpersmisdrijf beschouwd kunnen worden, waardoor de zaak eigenlijk voor het hof van assisen zou moeten behandeld worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier