Roemeen uit Nieuwpoort in de cel voor fraude met simbox

© iStock
Redactie KW

Een 48-jarige Roemeen zit in de cel op verdenking van informaticafraude met behulp van een simbox. Op die manier omzeilde de verdachte interconnectiekosten en lichtte hij aldus telecomoperatoren op. Dat meldt maandag de politie van de zone Westkust.

De recherche en het parket startten hun onderzoek toen er op naam van een 48-jarige Roemeen uit Nieuwpoort opvallend veel gsm-nummers geactiveerd werden. Later activeerde hij ook nummers op naam van kennissen en zelfs onder valse namen. Sinds eind 2016 gaat het om minstens 1.500 verschillende gsm-nummers, telkens met goedkope prepaidkaarten. “Dergelijke kaarten dienen voor persoonlijk gebruik, niet voor professionele en commerciële doeleinden”, klinkt het bij de politiezone.

De verdachte plaatste de simkaarten in een simbox en kon zo telkens een groot aantal sms’jes doorsturen. Op die manier kon hij nationale en internationale interconnectiekosten omzeilen. De Roemeen bood bij diverse bedrijven zijn diensten aan. Die betaalden hem dan een lager bedrag dan de omzeilde interconnectiekosten. Het geld van zijn firma versluisde de verdachte naar zijn eigen bankrekening.

Aanhouding met een maand verlengd

In de praktijk gaat het onder andere om sms-berichten die door internationale spelers als Facebook of Google naar hun gebruikers gestuurd worden. Deze sms’en voor bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord werden door tussenfirma’s naar de verdachte gestuurd. Die stuurde de sms’en op zijn beurt door via simboxing. Internationale sms’en worden met die techniek lokale sms’en.

De Veurnse onderzoeksrechter stelde de Roemeen in verdenking wegens informaticafraude, witwassen, inbreuken op de telecommunicatiewetgeving en misbruik van vennootschapsgoederen. De raadkamer heeft zijn aanhouding met een maand verlengd.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier