YouTuber Acid in beroep tegen veroordeling

Advocaat Walter Vansteenbrugge zei in Terzake dat zijn cliënt Acid in beroep gaat tegen zijn veroordeling. © Belga
Redactie KW

YouTuber Acid uit Blankenberge zal in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter in de zaak rond de Reuzegom-video. Dat zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge in Terzake. “We zullen zien wie op het einde van de rit gelijk haalt.”

Donderdag veroordeelde de rechter in Brugge Acid tot drie maanden voorwaardelijke celstraf, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 20.000 euro.

“Wij waren heel helder in ons betoog. Wij hebben gezegd: dit moet een vrijspraak worden. En hopelijk zal het dat ook zijn in beroep.”

Vonnis geanalyseerd

Nochtans had Vandergunst eerder vandaag gezegd dat hij dat niet van plan was. “Het was nogal heftig binnengekomen voor hem”, legt Van Steenbrugge in Terzake uit. “Hij is een jonge twintiger die nooit met justitie in aanraking gekomen is. En hoewel hij nogal mediageniek is, is het zwaar geweest voor hem om dat te aanhoren. Procederen kost ook centen en is emotioneel zwaar.”

“Maar ik heb een half uur met hem gesproken en het vonnis geanalyseerd. Volgende week zal er een statement komen vanwege mijn cliënt en dat zal in de richting van een hoger beroep zijn. Hij zegt: ik wil de stem van de jongeren zijn en eventuele klassenjustitie aankaarten.”

Onwettig

Volgens Van Steenbrugge oefende Vandergunst zijn recht op vrije meningsuiting uit. Maar de rechter veroordeelde hem voor elektronische belaging omdat Vandergunst in zijn video ook Reuzegomleden vermeldde die niet betrokken waren bij Dia’s dood.

Was het dan in eerste instantie wel zo verstandig van Vandergunst om te gaan voor de vrijspraak? “Het is een vonnis in eerste aanleg, er zijn nog rechtsmiddelen”, zegt Van Steenbrugge. “We zullen zien op het einde van de rit wie gelijk haalt.”

Nog volgens Van Steenbrugge is het vonnis onwettig, onder meer omdat de schadevergoeding wordt toegekend aan een vennootschap waar de zoon in kwestie geen zaakvoerder van is.