Tweedeverblijvers halen slag thuis in zaak rond belastingen, burgemeester Koksijde gaat in cassatie: “Dit zijn twee maten en twee gewichten”

Burgemeester Vanden Bussche: “Dit zijn twee maten en twee gewichten. Wij gaan in cassatie!” © Belga/Eric Lalmand
Redactie KW

Op 6 februari 2024 oordeelde het Gentse hof van beroep dat de gemeente Koksijde in het ongelijk werd gesteld in een zaak rond belastingen voor tweedeverblijvers. Jos Dumortier van vzw Tweres gelooft dat er nog zo’n 700 lopende zaken voortaan in het voordeel van de tweedeverblijvers zouden worden beslecht. Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche geeft aan in cassatie te gaan.

Vandaag kreeg de soap rond de belasting op tweedeverblijvers in Koksijde er nog een extra aflevering bij. Het verhaal startte toen alle tweedeverblijvers in de gemeente op 19 juni 2020 een aanslagbiljet voor een bedrag van 1.168 euro binnenkregen. De groep klopte eerst aan bij het college van burgemeester en schepenen: niet alleen de stijging van het bedrag, maar ook het feit dat ze door de coronacrisis twee maanden helemaal niet naar hun tweede verblijf konden gaan, werd aangekaart.

Belastingreglement

Toen dat z’n doel miste, stapten ze naar de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Op 14 december 2021 werd hun fiscale vordering echter ongegrond verklaard. Na beroep van de tweedeverblijvers moest het Gentse hof van beroep ten slotte over de situatie oordelen.

De gemeente Koksijde blijft achter haar belastingreglement van december 2019 staan en verwijst daarvoor naar de gemeentelijke fiscale autonomie. Het Gentse hof van beroep erkende op 2 november 2023 dat deze belasting op tweedeverblijven een gepaste maatregel is om residentieel wonen te beschermen. Opnieuw vingen de tweedeverblijvers dus bot.

Vast stramien

Jos Dumortier, de bestuurder van vzw Tweres, een vereniging die opkomt voor tweedeverblijvers, legt uit: “In dergelijke situaties gaan we eerst naar het college van burgemeester en schepenen in de desbetreffende gemeente. Dat wordt telkens afgekeurd. De volgende stap is dan om naar de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, te gaan. Ook daar wordt meestal in het nadeel van de tweedeverblijvers gepleit. Het Gentse hof van beroep geeft de tweedeverblijvers dan uiteindelijk wel in de meeste gevallen gelijk.”

“We hebben op dit moment zo’n 700 gelijkaardige zaken lopen in Koksijde” – Jos Dumortier van vzw Tweres

“Wij bieden met Tweres aan om het indienen van de bezwaarprocedure makkelijker te maken. Dat doen we in de drie gemeenten die traditioneel het nultarief hanteren (die geen aanvullende personenbelasting heffen, red.): De Panne, Knokke-Heist en Koksijde. Daar moeten tweedeverblijvers wel belasting betalen, in tegenstelling tot de inwoners. We hebben alles te samen zo’n 1200 procedures lopen in verband met die tweedeverblijfstaks in de drie gemeenten. In Koksijde zijn dat er op dit moment zo’n 600 à 700, die we allemaal apart behandelen.”

Plottwist

Op 6 februari 2024 kwam er echter een opmerkelijke uitspraak in een zaak die de uitkomst van de volgende zaken in het voordeel van de tweedeverblijvers lijkt te doen kantelen. Dinsdag heeft het hof van beroep namelijk uitspraak gedaan in een zaak waarbij een echtpaar tweedeverblijvers betrokken was. In eerste instantie had het koppel de zaak gewonnen bij rechtbank van eerste aanleg in april 2022.

Gisteren werd Koksijde, dat beroep aantekende tegen het vonnis, in het ongelijk gesteld. Het hof oordeelde dat het belastingreglement van Koksijde in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod van de Grondwet, en dat de argumentatie van de gemeente om residentieel wonen te beschermen niet aannemelijk is. De rechtbank merkte op dat tweedeverblijvers worden gediscrimineerd door het belastingreglement, terwijl anderen in vergelijkbare situaties niet aan zo’n belasting zijn onderworpen.

“Dit is heel belangrijk voor de tweedeverblijvers”, zegt Jos Dumortier. “Eind oktober, toen er een zaak werd beslist in hun nadeel (en het zo ook leek te eindigen voor de vele andere tweedeverblijvers die de heffing aanvochten, red.), zat iedereen in zak en as. Het gaat ondertussen al om de belastingen van vier jaar lang: van 2020 tot en met 2024. Als je daar dan nog eens de advocaatkosten bijrekent, dan besef je dat het om heel veel geld gaat.”

In cassatie

“We kunnen er gewoon niet bij dat dezelfde rechter die ons in het arrest eind vorig jaar in het gelijk stelde, nu 180 graden zijn kar keert en nu de tweedeverblijvers gelijk geeft”, klinkt het bij burgemeester Marc Vanden Bussche. “Op 31 oktober 2023 gaf het Hof van Beroep in Gent een gunstig arrest inzake de betwisting op het belastingreglement voor tweede verblijven. Onze gemeente kreeg toen gelijk over de hele lijn.”

“Met ons belastingreglement willen we het permanent wonen in Koksijde stimuleren. Voor veel van onze 600 gemeentelijke medewerkers, de eigen jongeren en veel anderen die zich willen vestigen in Koksijde is het moeilijk geworden om een woning te vinden. Die mensen zijn daardoor genoodzaakt zich buiten de gemeente te vestigen. De taks op de tweede verblijven moet eigenaars aanzetten om hun woning permanent te bewonen of op de private huurmarkt ter beschikking te stellen voor permanente bewoning.

“Het Hof van Beroep bevestigde de motivatie van de gemeente Koksijde en bevestigde ook uitdrukkelijk dat er geen schending is van het gelijkheidsbeginsel. Er wordt dus duidelijk met twee maten en twee gewichten gemeten! Het is bijzonder ongebruikelijk dat eenzelfde rechter van gedacht verandert! Maar we laten ons niet doen! In zoveel landen betalen tweedeverblijvers een belasting, ik denk maar aan Spanje of Portugal. Daar kraait dan geen haan over!”

“Onze advocaten buigen zich over dit dossier en we zullen in cassatie gaan. Ik maakte al eerder de vergelijking met de ondoorzichtigheid van de VAR in het voetbal, en nu denk ik ook aan Hein Vanhaezebrouck van KAA Gent. Uit protest trok hij een zwart kostuum aan. Misschien moet ik mijn blauwe pak nu ook maar inruilen voor een zwart pak. Dan heeft een dubbele functie: een protestfunctie en het kan van pas komen voor carnaval!”

Dumortier acht de kans dat het arrest zal worden verbroken door het Hof van Cassatie zeer miniem, maar “je weet natuurlijk nooit”. In april komen er alleszins nog een aantal gelijkaardige zaken voor via Tweres en Jos Dumortier schat alleszins in dat die voortaan in het voordeel van de tweedeverblijvers zullen worden beoordeeld. Wordt vervolgd. (Red./MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier