Tóch vrijspraak voor beide bestuurders na dodelijk ongeval met e-step in Lombardsijde: “Er zijn geen winnaars of verliezers”

Het gerecht hield eerder ook al een reconstructie van het ongeval met de step langs de Koninklijke Baan in Lombardsijde. © a-MM
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

“Er is twijfel tussen het oorzakelijk verband aanrijding en het overlijden van Erwan én de voorzienbaarheid.” De politierechter in Brugge heeft niemand verantwoordelijk gesteld voor de onopzettelijke doding van Erwan. Nochtans moesten twee bestuurders zich verantwoorden omdat ze beiden de 17-jarige jongen aanreden, maar volgens de rechter is er toch te veel twijfel tussen oorzakelijk verband en overlijden. Volgens onder andere de verkeersdeskundige lag de jongeman al op straat, al is het niet duidelijk of er al dan niet een derde voertuig betrokken is.

14 juli 2022, Lombardsijde. De 17-jarige Erwan Zemmouri had er een leuke zomerdag op zitten. Een dagje strand, hier en daar een biertje en ook een jointje. De jongeman uit Dilbeek bracht elke zomervakantie steevast aan zee door met zijn pleegouders. Een jarenlange traditie die in de zomer van 2022 abrupt eindigde voor de jongeman.

Een 39-jarige hotelmanager uit Nieuwpoort reed die nacht met haar Audi A3 op de Koninklijke Baan. M.D. zette haar wagen plots aan de kant, nadat ze ‘iets’ hoorde. ‘Heb ik nu over een drempel gereden?’, dacht de vrouw nog, al blijkt de waarheid erger te zijn. Veel erger. “Mijn cliënt maakte de juiste keuze om te stoppen nadat ze een slag voelde”, vertelt advocaat Hannes Colpaert. “Toen deed ze die gruwelijke ontdekking.”

Bij het uitstappen bleek namelijk dat de hotelmanager Erwan had aangereden. De tiener ligt roerloos naast zijn elektrische step en is er zwaar aan toe. De hulpdiensten kwamen onmiddellijk ter plaatse en na enkele minuten bleek de zaak nog helemaal anders in elkaar te zitten.

Meerdere aanrijdingen

Wat blijkt? Erwan werd niet één, maar twee en zelfs mogelijk drie keer aangereden. Enkele ogenblikken voordat de hotelmanager Erwan aanreed, werd de jongeman al eens aangereden door een Nederlandse trucker. En alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is, is er mogelijk nog een derde bestuurder in het verhaal. Al was het West-Vlaamse parket maandagochtend van oordeel dat er te weinig bewijzen zijn om rekening te houden met die mogelijk derde aanrijder.

Een maand na de pleidooien sprak de Brugse politierechter maandagochtend het vonnis uit. Beide bestuurders, zowel hotelmanager M.D. als de Nederlandse trucker, kregen de vrijspraak voor onopzettelijke doding. M.D. werd veroordeeld tot een geldboete van 1.600 euro, waarvan de helft met uitstel. De vrouw kreeg daarnaast een rijverbod van een maand waarvan reeds 15 dagen erop zitten. En daar is advocaat Hannes Colpaert zeer tevreden mee. “We reageren opgelucht”, zegt advocaat Colpaert. “We zijn tevreden met het vonnis, al willen we benadrukken dat er geen winnaars of verliezers zijn in dit verhaal. Er zijn voor elke betrokkene een leven voor en een leven na het ongeval. Dit bleef jarenlang als een zwaar van Damocles boven haar hoofd hangen.”

De Nederlandse trucker werd veroordeeld voor vluchtmisdrijf. Hij kreeg een geldboete van 3.200 euro, waarvan 2.400 euro met uitstel. De trucker krijgt daarnaast een rijverbod van drie maanden, waarvan twee maanden met uitstel. De man moet ook alle examens opnieuw afleggen.

Nabestaanden

De familie van de tiener zakte maandagochtend speciaal vanuit Dilbeek af naar de Brugse rechtbank, in de hoop éindelijk antwoorden te krijgen. Maar die kwamen er niet. “De rechter heeft besloten enkel het beschikkend gedeelte uit te spreken”, zegt advocaat Leen Verstraete die de ouders van Erwan bijstaat. “We kunnen momenteel niet in het hoofd van de rechter kijken en wachten de motivatie af om te zien wat de volgende stappen zijn.” Het proces en de afgelopen maanden valt de nabestaanden zwaar. “Momenteel zijn er nog meer vragen.”

Het parket en de nabestaanden krijgen dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier