Meense ‘muilezel’ liet zomaar rekening gebruiken om geld van phishing weg te sluizen

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 21-jarige jongeman uit Menen liet 7 dagen nadat hij bij de ING-bank een rekening opende die rekening gebruiken om geld van phishingpraktijken te versluizen. Alhoewel hij naar eigen zeggen niet zelf in de winst deelde, moest hij zich als ‘muilezel’ toch voor het witwassen van het geld voor de rechtbank in Kortrijk verantwoorden. “Ik geloof niet dat je zo naïef bent geweest om zonder beloning je bankkaart en je pincode af te geven”, aldus de openbare aanklager.

Op 30 december 2019 opende Jordy G. bij de ING-bank een nieuwe rekening. “Omdat mijn moeder had gezegd dat je dan een welkomstcadeau kreeg”, verklaarde hij. Amper 7 dagen later arriveerde op die rekening zo’n 1.600 euro. “Niet toevallig”, vond de procureur. “De rekening is geopend, precies op vraag van phishers. Zo blijven ze onder de radar. Dit systeem met ‘muilezels’ is een ware plaag. Jongeren worden geronseld om hun rekening te laten gebruiken.”

Jordy G. gaf toe dat hij inderdaad via Snapchat door een vroegere vage schoolvriend was gecontacteerd. “Hij vroeg of hij mijn rekening mocht gebruiken. Er zou 500 euro van zijn broer op gestort worden voor de aankoop van een wagen”, vertelde G. aan de rechter.

Ook slachtoffer?

“Ik wist echt niet wat de ware toedracht was. Ik sprak aan het station af om mijn bankkaart en pincode af te geven. Op die manier kon hij het geld zelf afhalen. De kaart zag ik nooit terug.” De openbare aanklager eiste een werkstraf van 120 uren. “Eigenlijk is ook hij een slachtoffer”, vond zijn advocate. “Hij wordt onder druk gezet en bedreigd door de bende die bezig is met phishing. Hij is geen winst beloofd, de bedreigingen waren voldoende.”

Een vrouw uit Izegem zag op 7 januari 2020 zo’n 850 euro van haar rekening verdwijnen nadat ze op een link in een sms had geklikt. Dat geld kwam op de bewuste rekening van Jordy G. terecht. “Maar zelf zag hij er geen cent van”, aldus nog zijn advocate. Vonnis op 15 juli.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier