Levenslang rijverbod en 46 maanden cel voor vluchtende drugsdealer: “Geen enkele kans gegrepen en al 43 veroordelingen”

De man sloeg met zijn wagen op de vlucht, wat leidde tot een achtervolging aan hoge snelheden. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

“De politie zet hun leven op het spel om u te doen stoppen. Een effectieve straf is het enige dat nog overblijft.” De politierechter in Kortrijk was streng voor een 48-jarige Limburgse drugsdealer die op 3 februari 2022 pas na een helse achtervolging in Harelbeke kon geklist worden. Hij gaf hem een effectieve celstraf van 46 maanden en een levenslang rijverbod.

Die nacht merkte een patrouille van de politiezone Gavers iets voor middernacht langs de Gentsesteenweg een verdacht voertuig op. Toen de agenten tot controle wilden overgaan, stoof de wagen weg. Wat volgde, was een achtervolging aan snelheden tot 170 kilometer per uur, via de N43, de N36, R8 en E17. De dolle rit eindigde rond middernacht op de Arendswijk waar het vluchtende voertuig crashte. De man achter het stuur vluchtte te voet weg en slaagde er ondanks de massale aanwezigheid van tal van agenten in uit hun greep te blijven. In het voertuig vond de politie wel 2.500 gram speed. Tijdens de achtervolging gooide de man ook verschillende zakjes door het raam en probeerde hij ook politiewagens te rammen. Pas enkel uren later, op vrijdagochtend snelden politie, ambulance en MUG-team opnieuw naar de buurt. In een voortuintje kon de vluchter onderkoeld en gewond aangetroffen worden. Hij stond al geseind door het gerecht. Hij bleek een leverancier voor een drugskoppel in Menen en kreeg voor de drugsinbreuken al vier jaar effectieve celstraf.

Strafblad van 11 pagina’s

Voor alle verkeersinbreuken die hij tijdens de achtervolging beging, zoals te snel rijden, door rode lichten rijden, spookrijden,… moest hij zich vrijdag voor de politierechter verantwoorden. Door vorige veroordelingen had hij geen rijbewijs meer. Bovendien was hij zelf ook onder invloed van drugs. “Al in 1996 ben je jouw criminele loopbaan begonnen”, aldus de openbare aanklager. “We zijn ondertussen 43 veroordelingen verder, maar ook gevangenisstraffen lijken weinig indruk te maken.” “Zelden gezien, zo’n strafblad van elf pagina’s”, vulde de politierechter aan. “Je kreeg al veel kansen, maar greep er geen enkele. Je hebt alles aan je laars gelapt.”

Levenslang rijverbod

Sinds de arrestatie in februari 2022 verblijft Fabiano L. in de cel. Daar moet hij nog minstens tot 2030 blijven. “Hij zat al zijn andere veroordelingen ook uit, maar kwam vrij zonder plan”, probeerde advocate Floor Ameye hem nog te verdedigen. “Hij liet zich opnieuw verleiden om snel geld te verdienen. Hij beseft dat hij nooit meer met een wagen zal rijden, maar celstraffen moeten wel nog menswaardig blijven.” “Het moet stoppen”, besefte L. zelf.

De politierechter kende weinig genade: 46 maanden effectieve celstraf, een levenslang rijverbod en ruim 15.000 euro boetes. Hij verklaarde L. ook rij-ongeschikt. Wellicht zal er beroep worden aangetekend tegen de zware straf. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier