Chris Vanhaverbeke, de 44-jarige aardappelteler uit Waardamme bij Oostkamp die in het najaar van 2022 zijn twee dochtertjes Maud (8) en Ona (5) vermoordde, verschijnt vandaag voor de rechter. Niet voor de dubbele moord, maar omdat hij na de feiten zijn ex-vrouw vanuit zijn cel zou belaagd hebben. “Hij belde haar onder meer om te informeren naar de prijs waarvoor ze zijn aardappelen had verkocht. Hallucinant”, zegt advocaat Kristiaan Vandenbussche.
Chris Vanhaverbeke zit al sinds november 2022 in de cel na de moord op zijn twee dochtertjes op zijn hoeve in Waardamme bij Oostkamp. De man kon niet leven met de voorlopige omgangsregeling voor zijn dochtertjes, na de breuk met zijn vrouw, en bracht hen beiden om het leven. Daarna manipuleerde hij ook nog de elektriciteit in de hoeve, volgens het parket in de hoop om zijn ex-vrouw en schoonvader – die de meisjes zouden zoeken – ook zou kunnen doden. Het onderzoek naar de moorden en de vermeende pogingen tot moord is bijna afgerond.
Sindsdien verscheen Vanhaverbeke al meermaals voor de rechtbank. Zo kreeg hij in februari nog vier maanden celstraf en 800 euro met uitstel voor slagen en verwondingen aan zijn ex-vrouw. Tijdens een hevige ruzie – drie maanden voor de dubbele moord op Maud en Ona – sloeg hij zijn partner in hun woning. De vrouw diende klacht in en beweerde nadien dat Vanhaverbeke haar ook verkracht had, maar daarvoor werd de landbouwer vrijgesproken.
Vandaag (maandag, red.) komt er mogelijk nog een veroordeling op het strafblad van Chris Vanhaverbeke. Vanuit zijn cel belde hij meermaals naar zijn ex-partner. “Om bij haar te informeren voor hoeveel geld zij de aardappelen op zijn veld had verkocht. Bovendien stuurde hij ook brieven, ook naar haar ouders. In die brieven schreef hij dat hij de feiten uit wraak had gepleegd en dat hij van de aardbol wou verdwijnen”, zegt advocaat Kristiaan Vandenbussche, die optreedt voor de moeder van de twee vermoorde meisjes.
Het bleef echter niet bij telefoontjes en brieven van Chris Vanhaverbeke. “Hij gaf het telefoonnummer van mijn cliënte ook aan een Italiaanse gedetineerde die in Brugge opgesloten zat en vrij zou komen. Toen die man effectief vrij kwam, heeft hij mijn cliënte ook gebeld. Zij voelde zich bijzonder verontrust door dat telefoontje”, zegt meester Vandenbussche.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier