Geen straf voor ervaren rechercheur maar wel schending beroepsgeheim

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 56-jarige ervaren rechercheur van de politiezone Mira heeft van de correctionele rechtbank van Kortrijk geen straf gekregen voor schending van zijn beroepsgeheim. De rechter achtte het wél bewezen maar gaf hem de gunst van de opschorting. Af en toe gaf hij aan een tipgever-informant wat vertrouwelijke informatie door.

Een gedreven politieman en onderzoeker. Zo stond G.V. ook bij het parket gekend. Het was dan ook met een dubbel gevoel dat de openbare aanklager toch een principiële tegen hem vorderde voor schending van zijn beroepsgeheim. Omdat hij enkele keren voor een dubieuze tipgever-informant nummerplaten in de database opzocht, een stand van zaken van lopende onderzoeken meegaf of namen van verdachten bij tipgevers noemde.

“Er zijn regels over hoe met informanten moet omgegaan worden”, aldus de openbare aanklager. “Die zijn hier overtreden. In zijn gedrevenheid is de rechercheur herhaaldelijk uit de bocht gegaan en zijn er deontologische en strafrechtelijke lijnen overschreden.”

Het onderzoek startte eind 2018, toen bleek dat de informant van de rechercheur ook bij een inbraak was betrokken. Uitlezing van de gsm van de informant bracht de contacten met de rechercheur aan het licht. “Maar hij had nooit de bedoeling zijn beroepsgeheim te schenden”, klonk het bij advocaat Frank Scheerlinck.

“Werken met informanten of tipgevers is een wisselwerking en dansen op een slappe koord. Wat kan ik geven om iets terug te krijgen? Een informant zal nooit zomaar iets geven. De info die hij doorgaf, was altijd met de bedoeling een zaak op te lossen. Dit is een goede rechercheur die al jaren zonder problemen op die manier werkte. Tot een jaloerse collega anders oordeelde.” Hij had de volledige vrijspraak gevraagd maar kreeg die niet.

“Het doel heiligt de middelen niet”, reageerde de openbare aanklager. “Werken met bronnen is éénrichtingsverkeer. De bron geeft info, niet andersom. Het vertrouwen winnen van tipgevers moet op een andere manier. Niet door beroepsgeheimen te delen. Ik ben er van overtuigd dat hij getalenteerd genoeg is om ook binnen de wettelijke grenzen succes te boeken bij onderzoeken.”

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier