“Er knapte iets in mijn hoofd”: twee jaar na moord op schoonzoon Mario wenkt assisenproces voor Stephane (56)

Mario Sumaj werd op 17 juli langs de IJzer in Diksmuide vermoord. Al snel had de politie de enige en juiste hoofdverdachte in het vizier: zijn schoonvader Stephane V. uit Nieuwpoort. © Collage JH/TP
Redactie KW

Op één dag na twee jaar na de moord op zijn schoonzoon Mario Sumaj (28) uit Koekelare wil het parket van Veurne zijn schoonvader Stephane V. (56) voor assisen brengen. De raadkamer in Veurne besliste vandaag om hem naar de KI in Gent door te verwijzen, de laatste stap voor assisen.

Morgen is het exact twee jaar geleden dat loodgieter Mario Sumaj uit Koekelare met zeven kogels om het leven werd gebracht. De feiten gebeurden op 17 juli langs de IJzer in Diksmuide. De twintiger lag dood naast zijn motor toen de hulpdiensten aankwamen. Al vrij snel na de feiten had de politie de enige en juiste hoofdverdachte in het vizier: zijn schoonvader Stephane V. uit Nieuwpoort. De schilder werd al enkele uren na de moord gearresteerd. Alhoewel er toch al een aantal aanwijzingen waren, zo had de man zijn handen meermaals gewassen, bleef hij maandenlang halsstarrig ontkennen. Pas na een gefaalde leugendetectortest in februari vorig jaar bekende hij.

Geknapt in hoofd

Over het motief legde V. ietwat vage verklaringen af. Zo zou hij voor zijn schoonzoon in het verleden cocaïne hebben moeten rondvoeren, maar weigerde hij dat nog te doen. “Mario wilde met me praten aan de IJzer”, sprak V., doelend op het feit dat zijn schoonzoon hem om een nieuwe levering vroeg. “Ik weigerde waarop Mario mijn familie bedreigde. Toen is er iets geknapt in mijn hoofd en haalde ik mijn pistool van in de auto.” Stephane V. schoot met zijn Glock-pistool twaalf keer, en trof zeven keer doel.

Naar assisen?

Eind januari was het moordonderzoek afgerond en intussen vond ook een eindverhoor plaats. Vandaag besloot de raadkamer in Veurne op vraag van het parket om Stephane V. naar de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent door te verwijzen. Zij zullen V. normaliter naar assisen sturen. “Dat hij doorverwezen zou worden, wisten we uiteraard wel”, zegt zijn advocaat Bram Elyn. “We vroegen wel om V. in afwachting van zijn proces vrij te laten met een enkelband, maar daar werd niet op ingegaan. Dat had nochtans perfect gekund want volgens de gerechtspsychiater vormt hij geen gevaar voor de maatschappij omdat de feiten gebeurden in een specifieke context.”

Wellicht beslist de KI nu in het najaar over het assisenproces en komt dat proces er dan ten vroegste in het voorjaar van 2025. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier