Eernegemse trucker vraagt in beroep vrijspraak voor dood Athena (18): “Hij heeft die bromfiets niet gezien”

Ruim twee jaar geleden kwam Athena Spencer (18) in Oostende om het leven onder de wielen van een vrachtwagen. © gf
Redactie KW

Ruim twee jaar geleden kwam Athena Spencer (18) in Oostende om het leven onder de wielen van een vrachtwagen. Ze zat achteraan de bromfiets van haar vriendje, die het afdraaiende voertuig niet meer kon ontwijken. Volgens de politierechter was enkel de trucker aansprakelijk, maar daar legt de man zich niet bij neer. In beroep vraagt hij nu de vrijspraak. “Wat hij in het vonnis las, kan hij niet aanvaarden”.

Donderdag 21 april 2022. Athena Spencer (18) zit achterop de bromfiets van haar vriend A.P. (20) en het jonge koppel volgt het fietspad langs de Oudenburgsesteenweg in Zandvoorde. Eernegemnaar J.R. (47) rijdt met zijn vrachtwagen dezelfde richting uit, maar tussen de Plassendaelebrug en de Stationsstraat loopt het zwaar mis wanneer hij de terreinen van Top-Mix besluit op te rijden. De vrachtwagen slaat rechtsaf en A.P. kan een aanrijding niet meer vermijden. Zijn Oostendse lief komt onder de wielen van de truck terecht en is op slag dood.

Niet opgelet

Begin oktober vorig jaar oordeelde de Brugse politierechtbank dat de vrachtwagenchauffeur als enige schuld trof aan het ongeval. De man had voorrang moeten verlenen en had bovendien oplettender moeten zijn, want volgens de parketdeskundige verkeerde hij wel degelijk in de mogelijkheid om de bromfietser op te merken. J.R. kreeg drie maanden celstraf met uitstel, 3.200 euro boete, vier maanden rijverbod. Bovendien moest hij al zijn theoretische en praktische proeven opnieuw afleggen.

Opgefokte bromfiets

Het vriendje werd mee gedagvaard omdat hij volgens het parket te snel reed en daardoor niet tijdig kon remmen. De bromfiets was op papier een klasse A en mocht dus maximum 25 kilometer per uur rijden. Maar zelfs mét passagier kon de tweewieler nog 47 kilometer per uur halen, hoewel die niet geschikt was om twee personen te dragen. De politierechter sprak A.P. evenwel vrij voor het ongeval. Voor zijn opgefokte brommer kreeg hij een boete en een rijverbod.

“Mijn cliënt heeft zeker niet impulsief afgedraaid en blijft erbij dat hij die bromfiets niet zag afkomen in zijn spiegel” – advocaat Joris Van Maele

De trucker tekende beroep aan, waardoor de zaak vrijdag opnieuw voor de rechtbank kwam. “Mijn cliënt kan niet aanvaarden wat hij in het vonnis las”, pleitte advocaat Joris Van Maele. “Hij werkte in zijn carrière al 86.000 ritten af en legde een onberispelijk parcours af. Ook op de dag van het ongeval hield hij zich aan de regels. Hij heeft zeker niet impulsief afgedraaid en blijft erbij dat hij die bromfiets niet zag afkomen in zijn spiegel. Wellicht zat die dus in zijn dode hoek.”

Volgens de deskundige waren de spiegels van de truck niet goed afgesteld, maar Van Maele betwistte dat en vroeg de vrijspraak. Voorts wees hij op de verantwoordelijkheid van het vriendje. “Hij reed 40 kilometer per uur en zijn bromfiets was overladen. De deskundige was duidelijk: mocht hij 25 kilometer per uur hebben gereden dan hij de aanrijding kunnen vermijden.”

“Haar vriendje heeft er alles aan gedaan om het ongeval te vermijden en er valt hem niets te verwijten” – Mélanie Sevenant

De advocate van A.P. ging daar niet mee akkoord. “De vrachtwagen deed een manoeuvre en moest voorrang verlenen”, pleitte Mélanie Sevenant. “De bromfiets reed inderdaad sneller dan toegelaten voor een klasse A, maar op die plek mocht sowieso 45 kilometer per uur gereden worden. Hij heeft er alles aan gedaan om het ongeval te vermijden en er valt hem niets te verwijten.”

Allebei in fout

Het parket ging mee in beroep en blijft erbij dat zowel de trucker als het vriendje schuld troffen. “De vrachtwagenchauffeur was voorrangsplichtig en de bromfietser was voorzienbaar. De bromfietser zelf reed te snel. Ze maakten allebei een fout die tot het ongeval heeft geleid”, besloot de procureur.

Heel wat nabestaanden stelden zich opnieuw burgerlijke partij, onder wie ook de moeder van Athena. “Mijn cliënte heeft Athena bijna volledig alleen opgevoed”, pleitte advocaat Kurt De Cock . “Ze was haar bijouke, maar moest haar wat loslaten toen ze een vriendje vond. Maar nu is ze haar dochter definitief kwijt en heeft ze maar één wens: maak een einde aan dit verhaal.”

De uitspraak volgt op 6 september. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier