Diefstal schilderijen in Brugse galerij kan vijftiger twee jaar cel opleveren: “Hij was onder invloed van speed”

Twee verdachten maakten de schilderijen ‘Contact’ en ‘Confess’ in juli 2021 buit in de galerij van kunstenaar David De Graef. © Archief Belga
Redactie KW

Tot twee keer toe gingen inbrekers met een duur schilderij aan de haal in de kunstgalerij van David De Graef in Brugge. Daders Pascal C. (52) en Stef D. (46) riskeren een fikse celstraf.

Op 15 juli 2021 drongen inbrekers de galerij in de buurt van het Groeningemuseum binnen. Op amper twee minuten tijd gingen ze er vandoor met het schilderij ‘Contact’. Enkele dagen later kreeg de galerij opnieuw ongewenst bezoek. Toen werd het schilderij ‘Confess’ gestolen. De beide werken zijn 2.400 euro waard.

Opsporingsprogramma Faroek

Lange tijd bleven de daders onbekend, maar dankzij het opsporingsprogramma Faroek kreeg het gerecht Zeebruggeling Pascal C. als verdachte in het vizier. Meerdere mensen hadden de kale vijftiger immers herkend op de getoonde camerabeelden. De zoon van zijn ex wees Wevelgemnaar Stef D. aan als zijn handlanger.

Stef D. legde direct bekentenissen af, maar Pascal C. hield zijn onschuld lange tijd staande. Volgens D. had C. de gestolen werken verkocht aan de uitbater van een Oostendse bistro. Daar werden de schilderijen ook effectief aangetroffen.

Al 21 veroordelingen

Pascal C. bleek allerminst aan zijn proefstuk toe en liep in het verleden al 21 veroordelingen op, waarvan zeven voor diefstal. Nu riskeert hij twee jaar cel. De man betwist de feiten niet langer en vraagt een werkstraf. “Hij was onder invloed van speed, maar nu is hij drugsvrij”, aldus advocaat Jan Dekersgieter.

Stef D. hangt twaalf maanden voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. Hij nam C. in huis toen die dakloos was en liet zich naar eigen zeggen meeslepen. “Hij is naïef geweest”, pleitte meester Dieter Dewulf.

De Brugse rechtbank doet uitspraak op 27 juni. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier