Buren na 11 jaar ruzie oog in oog voor rechter: “Verhuizen is wellicht de enige oplossing”

De vuistslagen worden betwist. © Pixabay
Redactie KW

“Ik ben ten einde raad. De rechtbank is de laatste strohalm om dit te laten ophouden.” Een 51-jarige bewoner van de wijk Ruddershove in Harelbeke zorgde er met een rechtstreekse dagvaarding voor dat zijn 46-jarige buurman voor de rechtbank in Kortrijk moest verschijnen op verdenking van slagen en verwondingen. Een gevolg van een burenruzie die al 11 jaar aansleept…

Bommetjes gooien, uitlachen, papiertjes aan het raam plakken dat de buurman ‘gay’ en de buurvrouw ‘geil’ is, verwensingen, … Volgens slachtoffer S. is buurman Koen D. al jarenlang bezig met pesterijen in de buurt.

Op 1 maart 2020 escaleerde de situatie. Het slachtoffer waste zijn bestelwagen toen hij van achter het raam opnieuw werd uitgelachen door D. Gefrustreerd nam S. zijn tuinslang en spoot de gevel en voordeur van Koen D. nat. Daarop stapte D. naar buiten, gevolgd door zijn hond, die prompt de garage van de buren binnenliep.

D. wilde zijn hond halen, S. wou dat verhinderen, spoot zijn buurman nat maar werd naar eigen zeggen met enkele vuistslagen tegen de grond geslagen. Pas toen hij een bierflesje in zijn richting gooide, hield D. er mee op en stapte opnieuw zijn eigen woning binnen.

Frustraties

“Na 11 jaar frustraties mocht ik niet met de tuinslang gespoten hebben, maar het is niet zo dat ik toevallig op mijn hoofd viel en op die manier een hersenschudding en een gekneusde schouder opliep”, aldus het slachtoffer. Dat is nochtans wat D. beweert.

“Dat hij 6 vuistslagen heeft uitgedeeld is een manifeste leugen”, aldus de advocaat van D. “Hij is pas naar buiten gelopen toen zijn gevel nat werd gespoten. Dan werd hij zelf nat gespoten en is hij bij de kraag gegrepen, getuige zijn gescheurde kraag. Daarop heeft hij zijn arm opgetild en is de buurman geraakt. Er is sprake van wettige zelfverdediging of uitlokking.”

Laatste redmiddel

Hij vroeg de vrijspraak. Het parket besliste aanvankelijk om het dossier te seponeren. Dat het toch tot een rechtszaak is gekomen, is het gevolg van de rechtstreekse dagvaarding die S. uitstuurde. Als laatste redmiddel.

“Maar ik besef dat een verhuizing wellicht de enige oplossing zal zijn”, aldus S. “Wat het vonnis op 13 februari ook zal zijn, de ruzie zal het niet oplossen”, beaamde de rechter. Sinds 2014 noteerde de politie al 9 interventies met betrekking tot de burenruzie. Tot veroordelingen van een partij kwam het nooit. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier