Automobilist rij-ongeschikt verklaard na twee positieve drugstesten: “Op goede weg maar nog sporadisch gebruik”

Themabeeld. © iStock
Redactie KW

Een automobilist uit Avelgem moest op de politierechtbank onmiddellijk zijn rijbewijs afgeven. De politierechter verklaarde hem rij-ongeschikt na twee positieve drugstesten in amper drie maanden. “Ik ben op de goede weg, maar gebruik sporadisch nog drugs”, gaf de man zelf eerlijk toe. Dat liet de politierechter weinig speelruimte…

Op 6 juni 2022 kon J.A. een eerste keer aan de kant gezet worden in Heestert, een deelgemeente van Zwevegem. Agenten merkten hem op door zijn hoge snelheid. Hij bleek onder invloed van cocaïne achter het stuur te zitten. Ook zijn 3-jarig zoontje zat bij hem in de wagen.

Op 11 september 2022 bleek hij opnieuw positief bij een controle in Zwevegem. “Door een plotse relatiebreuk stond hij er plots alleen voor en greep naar de drugs”, aldus zijn advocaat. “Hij liep ook al een werkstraf op voor drugsbezit, maar probeert zich nu te herpakken.”

Zes maanden rij-ongeschikt

Maar helemaal van de drugs af is hij dus niet. De politierechter veroordeelde hem tot een boete van 1.200 euro en een rijverbod van twee maanden. Als hij zijn rijbewijs wil terugkrijgen, zal hij eerst moeten slagen voor een medische en psychologische proef.

Door zijn drugsgebruik besliste de politierechter ook dat hij rij-ongeschikt is. Dat is eigenlijk geen straf, maar een veiligheidsmaatregel. Het betekent wel dat je onmiddellijk je rijbewijs verliest. Voor de man betekent de rij-ongeschiktheid dat hij nu minstens zes maanden niet meer met een gemotoriseerd voertuig mag rijden. Pas nadat hij kan aantonen dat hij in die periode clean is, kan hij opnieuw vragen rijgeschikt verklaard te worden. Ook dat is een beoordeling die dan aan de politierechter, op basis van resultaten van regelmatige bloed- en urinetesten, moet voorgelegd worden. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier