Aannemer uit Moorslede riskeert jaar cel voor zwartwerk en illegale tewerkstelling

Redactie KW

Een 50-jarige aannemer uit Moorslede riskeert in de Brugse rechtbank een jaar cel en 33.600 euro boete voor zwartwerk, illegale tewerkstelling en inbreuken op de welzijnswet.

Bij een werfcontrole op 28 februari 2018 in Gentbrugge trof de sociale inspectie een Roemeen en vier Oekraïners aan die door hun werkgever Giovani G. niet waren gemeld bij de sociale zekerheid. Ze beschikten bovendien niet over een werkvergunning. Op 25 juni 2019 waren op een werf in Kessel-Lo opnieuw twee Oekraïners voor G. in het zwart aan de slag. De mannen werkten volgens het arbeidsauditoraat zonder adequate beveiliging op een dak van vijf meter hoog.

Niet verantwoordelijk

De arbeidsauditeur verwees naar het strafregister van G. dat intussen 46 veroordelingen telt voor onder meer drugs, diefstal, inbraak, slagen, oplichting, verboden wapens, oplichting en verkeersinbreuken.

Volgens de verdediging waren de arbeiders in Gentbrugge voor een onderaannemer aan de slag, waardoor G. niet verantwoordelijk zou zijn voor hun inschrijving. “In Kessel-Lo was het enkel de bedoeling om een offerte op te maken”, stelde advocate Mieke Byttebier.

De uitspraak volgt op 10 december.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.