Proces over de Fitnessmoord in Dadizele gestart

Behalve één van de Antwerpse beklaagden, waren alle verdachten aanwezig. © LK
Laurens Kindt

In de rechtbank van Ieper is het proces gestart over de zogenaamde ‘Fitnessmoord’ in augustus vorig jaar in Dadizele. Daarbij kwam een 20-jarige jongeman om het leven bij een compleet fout gelopen drugsdeal.

De feiten dateren van 15 augustus vorig jaar. In de Geluwestraat in Dadizele werd toen het lichaam aangetroffen van Elias Keegan, een 20-jarige jongeman uit het Antwerpse. De man bleek overleden door een schotwonde. Al snel konden de speurders achterhalen dat hij samen met twee vrienden naar Dadizele was afgezakt voor een drugsdeal. Daarbij zou ‘de bende van Dadizele’ hen een kilo cannabis leveren. De betrokkenen zijn allen fervente fitnessers en zouden elkaar in dat milieu ontmoet hebben.

Vals geld

In de auto waarin het Antwerpse trio met Moorsledenaars Tom K. en Leander W. en Menenaar Sven V. hadden afgesproken ging het verkeerd. Volgens bronnen dicht bij het dossier trokken Keegan en zijn twee kompanen plots een vuurwapen en een matrak, met de bedoeling om de drugs mee te nemen zonder te betalen. Daarop zou Tom K. ook een wapen getrokken hebben en het dodelijke schot gelost hebben. Toen zijn kompanen merkten dat Elias Keegan dodelijk getroffen werd, vluchtten ze weg. In een café overhaalden ze de cafébaas om hen terug naar Antwerpen te voeren in ruil voor 100 euro. Het biljet waarmee ze betaalden, bleek achteraf vals te zijn.

Opnieuw verhoord

Tom K., Leander W. en Sven V. moeten zich verantwoorden voor drugsbezit en doodslag op Elias Keegan. De twee Antwerpenaars staan terecht voor poging diefstal met geweld. Ook Tobias D. uit Dadizele staat terecht omdat de drugdeal eerst in zijn huis zou doorgaan. Behalve één van de Antwerpse beklaagden, waren alle verdachten aanwezig. Alleen Tom K., de vermoedelijke schutter, is nog altijd aangehouden. De advocaat van Sven V. drong voor de rechtbank aan om een zitting te organiseren waarop alle betrokkenen grondig ondervraagd worden over wat er in de auto precies gebeurd is. Er is namelijk nog altijd onduidelijkheid over wie het dodelijke schot loste en wie het wapen meebracht. Openbaar aanklager Johan Lescrauwaet verzette zich daartegen. “Iedereen is grondig ondervraagd en er is ook een reconstructie gehouden. Ik zie niet in wat dit nog zou bijbrengen aan het dossier”, klonk het. De rechtbank besliste uiteindelijk om op 5 oktober toch een zitting te organiseren waarop iedereen nog eens verhoord zal worden. Op 16 november zal de zaak dan gepleit worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier