De oplichters gaan sluw tewerk. Ze reageren op een advertentie die iemand plaatste op een tweedehandssite, bijvoorbeeld tweedehands.be. Vervolgens tonen de oplichters interesse en vragen ze één cent (0,01 euro) over te maken naar hun bankrekening. Dan versturen ze de verkoper een link, zogenaamd een betaalverzoek via Tikkie.

In werkelijkheid kom je op een nepsite terecht, waar wordt geprobeerd je gegevens te achterhalen. Zo vraagt men bij het invullen van de gegevens op zeker ogenblik je pincode in te voeren. Daarna blijkt dat de oplichters je geldverrichtingen kunnen beheren en diverse transacties kunnen uitvoeren in hun eigen voordeel.

"In de politiezone Ieper waren er recent nog twee feiten", waarschuwt Wim Cardon, "ga dus nooit in op dergelijk verzoek. Geef nooit je bankgegevens (kaartnummer, pincode) aan een onbekende, of vul ze nooit in op een of andere dubieuze link op je pc. Let dus extra goed op als je op tweedehandssites te maken krijgt met een betaalverzoek via Tikkie, zeker als iemand vraagt om één cent over te boeken."

De oplichters gaan sluw tewerk. Ze reageren op een advertentie die iemand plaatste op een tweedehandssite, bijvoorbeeld tweedehands.be. Vervolgens tonen de oplichters interesse en vragen ze één cent (0,01 euro) over te maken naar hun bankrekening. Dan versturen ze de verkoper een link, zogenaamd een betaalverzoek via Tikkie. In werkelijkheid kom je op een nepsite terecht, waar wordt geprobeerd je gegevens te achterhalen. Zo vraagt men bij het invullen van de gegevens op zeker ogenblik je pincode in te voeren. Daarna blijkt dat de oplichters je geldverrichtingen kunnen beheren en diverse transacties kunnen uitvoeren in hun eigen voordeel. "In de politiezone Ieper waren er recent nog twee feiten", waarschuwt Wim Cardon, "ga dus nooit in op dergelijk verzoek. Geef nooit je bankgegevens (kaartnummer, pincode) aan een onbekende, of vul ze nooit in op een of andere dubieuze link op je pc. Let dus extra goed op als je op tweedehandssites te maken krijgt met een betaalverzoek via Tikkie, zeker als iemand vraagt om één cent over te boeken."