Italiaanse Fiorentina-fans zijn voorlopig rustig in Brugge

De Brugse politie heeft op de Markt een meeting point gemaakt voor de fans van Fiorentina. © Jan Van Maele
Stefan Vankerkhoven

De supporters van de Italiaanse ploeg Fiorentina zijn in Brugge gearriveerd voor de terugwedstrijd in de halve finale van de Conference League tegen Club Brugge. Voorlopig zijn er geen incidenten.

Er zijn 1500 Toscaanse fans naar Brugge afgezakt voor deze internationale voetbalwedstrijd in het Jan Breydelstadion. Verspreid in kleine groepjes bezoeken de Italianen de historische binnenstad. Volgens Lien Depoorter, woordvoerder van de lokale politie, is alles voorlopig rustig. De politie houdt discreet een oogje in het zeil.

Meeting point

Er was voor de supporters van Fiorentina een meeting point ingericht op de Brugse Markt. “De bedoeling was dat zij om 16.30 uur in groep, geëscorteerd door de politie, naar ‘t Zand trekken. Aan de busparking op ‘t Zand, vlakbij het Concertgebouw, zullen bussen klaar staan om de Italiaanse fans met combiticket naar het Jan Breydelstadion te vervoeren”, aldus Lien Depoorter.

De Toscaanse fans in de Steenstraat in Brugge.
De Toscaanse fans in de Steenstraat in Brugge. © Jan Van Maele

De woordvoerder van de Brugse politie, die zelf een tijdje in Italië woonde en de taal van ‘de tifosi’ goed kent, fungeerde op de Brugse Markt als vertaalster. In een mum van tijd slaagde zij er met haar charme in om 500 Italiaanse mannen te overreden om naar ‘t Zand te stappen. Niet alle 1500 in Brugge aanwezige Italianen gaven gevolg aan de oproep van de politie. Enkele aangeschoten Italiaanse fans smeekten met een glimlach om in de boeien geslagen te worden door Lien Depoorter. Tevergeefs!

Harde kern

Een harde kern van 120 Toscaanse supporters, in ‘t zwart gehuld, zakte te voet via de Geldmuntstraat naar ‘t Zand af. Blijkbaar hadden ze zich goed geïnformeerd, want ze hielden halt in ‘t Santpoortje – een café dat doorgaans door veel Cerclesupporters gefrequenteerd wordt – om enkele pintjes te drinken.

De Brugse politie had na de rellen met Griekse PAOK-supporters, die vroegtijdig te voet naar het Jan Breydelstadion trokken, zijn lesje geleerd: de Smedenstraat was hermetisch afgesloten door agenten in gevechtstenue. In de Hauwerstraat stonden tal van combi’s op bijstand te verlenen. Dat bleek niet nodig, want gedwee namen de Toscanen plaats in de bus voor een gratis ritje naar Sint-Andries.

Zonder tickets

Volgens de Brugse burgemeester Dirk De fauw zijn er vanuit Firenze geen signalen gekomen dat er Italiaanse fans zonder ticket naar Brugge afgezakt zijn. Hij heeft in een open brief de Brugse handelaars opgeroepen om waakzaam te zijn en verdachte handelingen meteen te rapporteren aan de politie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier