Politie Brugge klaar voor risicomatch tegen Fiorentina: “inzetten van drones en verhoogd toezicht”

Supporters PAOK op de Markt in Brugge © Jan Van Maele
Stefan Vankerkhoven

Brugge maakt zich op voor de komst van de Toscaanse voetbalfans voor de halve finale van de Conference League. Woensdagavond om 18.45 uur speelt Club Brugge tegen AFC Fiorentina om een plaatsje in de finale. De lokale politie bereidt zich voor op deze risicowedstrijd.

Vorige week al deed burgemeester Dirk De fauw een publieke oproep naar de lokale handelaars in de binnenstad: “Wees waakzaam en meldt onmiddellijk problemen of verdachte handelingen aan de politie. Supporters van de Griekse ploeg PAOK lieten voor de kwartfinales van de Conference League enkele weken geleden afval en graffiti achter.

Harde kern

Bovendien zakten 400 Griekse fans zonder ticket naar Brugge af. Toen ze probeerden het Jan Breydelstadion binnen te dringen, moest de politie sproeiwagens gebruiken om dat te verhinderen. Hoe wordt het met de Italiaanse fans? Burgemeester Dirk De fauw stelt: “Onze politie heeft zich goed geïnformeerd, AFC Fiorentina beschikt over een luidruchtige harde kern supporters. Maar er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat Florentijnse supporters zonder ticket naar Brugge zouden komen.”

“Er worden 1.500 Italiaanse fans met combitickets verwacht. Heel het bezoekersvak zal vol zitten. Volgens de Italiaanse politie en de supportersverenigingen van AFC Fiorentina zullen er 400 die hard fans bij zijn. Hopelijk beperkt hun gedrag zich tot het luid aanmoedigen van hun team.”

Meifoor

“De aanwezigheid van de Meifoor op ‘t Zand en van de tribunes voor de Heilig Bloedprocessie op de Markt vormen een extra risico. De processie gaat uit op Hemelvaartdag, precies daarom hebben we de Europese voetbalmatch een dag vervroegd. Maar de tribunes staan er al.”

“Uiteraard hebben we er niets op tegen dat Italiaanse fans woensdagnamiddag op die tribunes plaats nemen en groepsgezangen aanheffen. Hopelijk doen er zich geen incidenten voor. Omdat het geluid van een politiehelikopter als storend ervaren wordt, zullen we onder meer gebruik maken van drones om na te gaan hoe de supporters zich gedragen. Daarnaast is er uiteraard verhoogd toezicht in de Brugse binnenstad en in de buurt van het Jan Breydelstadion.”

Bussen

“Omdat de match al vroeg – om 18.45 uur – begint, zullen we de Italiaanse fans vragen om al rond 17 uur aan de busparking van het Concertgebouw op ‘t Zand te verzamelen, van waar ze met bussen naar het stadion gevoerd worden”, aldus Dirk De fauw.

Woensdagavond worden arbeiders van de dienst Opernbaar Domein massaal ingezet om de Brugse binnenstad op te poetsen, zodat ze er op Hemelvaartsdag opnieuw piekfijn uitziet voor de HEilig Bloedprocessie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier