De afgelopen weken gebeurden een aantal incidenten op de Vismarkt, de Ieperse uitgaansbuurt. Op zaterdag 15 december werd de 17-jarige Robbe nog op het hoofd geslagen met een baseballknuppel en afgelopen weekend werd Merlijn in het gezicht geslagen met een glas, met een grote snijwonde tot gevolg.

Naar aanleiding van de incidenten nam het Ieperse stadsbestuur het initiatief om een ronde tafel te houden met politie en enkele horeca-uitbaters van de Vismarkt.

Daaruit kwam de maatregel dat de politie vanaf vandaag (vrijdag 15 maart) een extra 'overlastpatrouille' inzet op Iepers grondgebied op vrijdag -en zaterdagnacht van 22 uur tot 6 uur. Die zal patrouilleren waar jongeren uitgaan: rond de Vismarkt en andere cafés, en in de buurt van fuifzalen. Dat moet het gevoel van veiligheid verhogen. Daarnaast zal de politie er ook nauw op toezien dat de politiereglementen goed worden nageleefd. Glas op straat bijvoorbeeld kan een gasboete tot 60 euro opleveren.

De stad op haar beurt engageert zich om de staat van de bestaande camera's te evalueren en eventueel te vervangen. "De camera's zijn op sommige plaatsen oud en aan vervanging toe", zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). "Betere en eventueel méér camera's maken het voor de politie makkelijker om problemen te signaleren en dusdanig ook sneller in te grijpen. Het huidige cameraplan van stad Ieper zal doorgelicht worden."

Stad Ieper wil ook samen met de Ieperse horeca-uitbaters werken aan een charter of engagementsverklaring. "Via het charter beloven de caféuitbaters om zich als een goede huisvader te gedragen: ze zorgen voor hun klanten, draaien muziek volgens de afspraken en informeren hun klanten op de juiste manier over de regels rond drank- en druggebruik. De preventieambtenaar van de stad zal de horeca-uitbaters helpen bij het opstellen van zo'n charter", aldus nog Talpe.

Schepen van jeugd Dimitry Soenen: "Jongeren moeten in Ieper kunnen uitgaan en van het leven genieten. Maar dat moet veilig. De extra overlastpatrouille van de politie is wat mij betreft een hart onder de riem: de politie is aanwezig en houdt de cafés en uitgaansbuurten goed in de gaten."

Burgemeester Emmily Talpe vult aan: "Begin mei gaan we in de schoot van het politiecollege de inzet van de bijkomende patrouilles evalueren en kijken of die moet bijgestuurd of verlengd worden. Ik heb er ook het volste vertrouwen in dat we op korte termijn met de horeca-uitbaters een aantal engagementen op papier kunnen zetten om overlast in de toekomst in te perken. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid van de jongeren, de uitbaters, de lokale overheid en de politie."