Pol M. blijft maand langer in de cel: “Hij heeft enorm veel spijt van wat er gebeurd is”

Pol M. en Ellen D'hooghe. © GF
Laurens Kindt

Pol M., de 45-jarige man die vorig weekend zijn echtgenote Ellen D’hooghe (37) om het leven bracht in hun woning in Oekene, blijft een maand langer in de cel. Dat heeft de raadkamer in Kortrijk zopas beslist. “Mijn cliënt heeft enorm veel spijt van wat er gebeurd is”, zegt zijn advocate Iris Santens.

De beslissing van de raadkamer is volgens de advocate de logica zelve. “Wij tekenen dan ook geen beroep aan tegen deze beslissing. Het onderzoek is nog volop aan de gang. De resultaten van de huiszoeking en de bevindingen van de psychiater zitten bijvoorbeeld nog niet in het dossier”, klinkt het.

Gisteren/donderdag werd er in de Ketsersstraat, waar het drama zich afspeelde, al een reconstructie gehouden. Pol M. toonde er de de speurders hoe hij zijn vrouw ‘s nachts in haar slaap verraste met een ijzeren staaf en haar verscheidene slagen gaf. Hun twaalfjarig zoontje lag ondertussen te slapen.

Toen de jongen wakker werd, vond hij een briefje met daarop de melding dat hij zeker de slaapkamer van zijn ouders niet binnen mocht komen. Even later zag de jongen zijn vader verdwaasd in de tuin lopen en sloeg hij alarm.

Volledige medewerking

Het was uiteindelijk een buurman die het lichaam aantrof en voor Pol M. de hulpdiensten belde. “De reconstructie was voor mijn cliënt een zeer emotioneel moment. Voor de eerste keer terugkomen in die woning waar het drama zich afspeelde, was niet eenvoudig. Hij heeft in ieder geval zijn volle medewerking verleend”, zegt zijn advocate.

Dat Pol M. doelbewust een ijzeren staaf uit een tuinhuis zou gaan halen zijn om zijn vrouw te lijf te gaan, wordt ontkend. “Die staaf lag niet in ‘t kotje, zoals hij zijn mancave noemt. Waar ze dan wel vandaan komt, behoort tot het geheim van het onderzoek. Op vandaag zie ik voorlopig geen enkele indicatie van voorbedachtheid“, zegt zijn advocate.

Nochtans is Pol M. momenteel aangehouden op verdenking van moord. Aangezien de verdediging vragen stelt bij de voorbedachtheid lijkt het erop dat de feiten volgens hen hoogstens als doodslag kunnen omschreven worden. Met die kwalificatie riskeert Pol M. een maximale gevangenisstraf van dertig jaar, voor moord zou dat levenslang zijn.

Wanneer Ellen D’hooghe begraven zal worden, is nog niet bekend. Pol M. zal er in ieder geval niet bij zijn. “Hij heeft de wens uitgedrukt om haar nog een laatste keer te kunnen zien, maar dat is hem geweigerd. Ook de begrafenis zelf mag hij niet bijwonen. Mijn cliënt vindt dat heel jammer en pijnlijk, maar hij beseft ten volle dat hij en hij alleen verantwoordelijk is voor haar dood”, aldus nog meester Iris Santens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier