Oppositie is drugs en overlast beu: N-VA pleit voor samenscholingsverbod aan Leiebrug

Gemeenteraadslid Sanne Vantomme (N-VA) in de omgeving van de grensbrug waar Franse hangjongeren voor overlast zorgen. © LVW
Redactie KW

Oppositiepartij N-VA vraagt maatregelen tegen de overlast door hangjongeren veelal uit Frankrijk en pleit voor een samenscholingsverbod van meer dan vier personen zodra het duister wordt… “Persoonlijk ben ik daarvan geen voorstander, want zo’n samenscholingsverbod is een redelijk verregaande maatregel”, aldus burgemeester van Wervik Youro Casier (SP.A).

Door Erik De Block

De uitbaters van snackhuis-tea-room ‘t Leiezicht in de Akademiestraat hadden het vrijdagavond na sluitingstijd op hun terras aan de boorden van de Leie aan de stok met Franse hangjongeren die er drugs gebruikten. De politie kwam ter plaatse. “De problemen met veelal Franse jongeren situeren zich voornamelijk in de omgeving van de Leiebrug maar ook op het stadsdomein Oosthove, het recreatie-eiland De Balokken en achteraan de Briekenmolen“, zegt raadslid Sanne Vantomme (N-VA).

“Een jaar geleden werden er in de buurt van de Leiebrug verschillende keren Wervikse jongeren bedreigd en stak men zelfs een jongen met een schroevendraaier neer in de hals. Deze zomer waren er ook meermaals problemen met hangjongeren op Oosthove.”

Die overlast op het stadsdomein Oosthove werd eerder al aangekaart door fractieleider Bercy Slegers (CD&V) die pleit voor de inzet van stewards. “Enkele weken geleden op een zondagnamiddag in volle drukte tijdens de Tabakstocht zorgden hangjongeren met scooters en bromfietsen voor overlast op Oosthove“, zegt Sanne Vantomme. “De politie kwam ter plaatse.”

Veilig thuis

“Wat er nu gebeurt, vinden we onaanvaardbaar en we eisen maatregelen. Overlast mag nooit getolereerd worden. Het kan voor ons niet dat er enkelingen hier de plak zwaaien en onze jeugd, handelaars en bewoners ambeteren. Er wordt door de stad veel budget voorzien opdat onze jeugd opnieuw veilig en in eigen stad kan fuiven, maar dan moeten we er ook voor zorgen dat ze veilig thuis geraken.”

Het kan niet dat enkelingen hier de plak zwaaien en onze jeugd, handelaars en bewoners ambeteren – Sanne Vantomme, N-VA

“Naast een samenscholingsverbod vragen we ook meer politietoezicht en duidelijke aanwezigheid van blauw op straat. We vragen dat het stadsbestuur samenzit met onze buurgemeente Wervicq-Sud om deze problematiek te bespreken. We vragen tenslotte ook dat de stad opnieuw een gemeenschapswacht inzet om overlast aan te pakken. Een gemeenschapswacht is er al enkele maanden niet meer (de man kreeg een andere functie, red.).”

Burgemeester Youro Casier zat maandagvoormiddag samen met politiecommissaris Dominiek Vermont. “We voorzien een aantal acties”, aldus de burgemeester. “Ik zal aan tafel zitten met mijn collega uit Wervicq-Sud en de Police National in Frankrijk. Het gaat om een klein aantal onruststokers. Hiervoor een samenscholingsverbod invoeren, gaat voor mij een beetje te ver. We keren niet terug naar de middeleeuwen.”

Ook CD&V vraagt actieplan

De oppositiepartij CD&V vraagt een actieplan tegen het druggebruik op onder meer het stadsdomein Oosthove. “Via verschillende kanalen kreeg ik meldingen dat er afval van drugs ligt rond te slingeren op Oosthove”, aldus fractieleider Bercy Slegers. “Het ging om lachgas.”

Op de sociale media Facebook verschenen hierover trouwens foto’s van wandelaars in het stadsdomein. “Het drugsprobleem neemt toe in Wervik”, vervolgt Slegers. “Wie dit ontkent, is blind voor de problematiek. We vragen dat er wordt onderzocht waar men dergelijk lachgas in Wervik en Wervicq-Sud kan kopen. Misschien kan er ook worden samengewerkt met de buren in Komen en Menen om de verkoop ervan effectief te verbieden. Andere gemeenten slagen erin om dit te doen, graag ook actie in Wervik.”

“Verder is een doorgedreven controle en patrouille van de politie ‘s avonds in het donker te voet in alle hoekjes en pleinen van onze stad noodzakelijk. Het probleem is nu zichtbaar in Wervik, maar verlegt zich. Zo waren er vroeger meldingen aan de visvijver en de bib in Geluwe. Gebruik van drugs moeten we veel actiever gaan opsporen en bestraffen. En de jongeren en gezinnen ondersteunen in het afkicken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier