Onder de schuilnaam 'Jonas Bruine' benaderde Oostendenaar Irfan Ö. sinds het voorjaar van 2013 via Facebook en datingsites kwetsbare en eenzame vrouwen. De man van Turkse afkomst maar perfect Nederlandstalig, verleidde de dames met zijn foto's in een smetteloos pak poseert en met zijn gladde praatjes, won hij het vertrouwen van tientallen dames. Eens hij dat voor elkaar had en de vrouwen dachten dat ze een relatie met hem hadden, verdween hij met de noorderzon, de bankkaart met code en alle juwelen op zak.

De wagen van een vrouw uit Ieper verkocht hij doodleuk door. In maart 2017 kreeg Ö. vier jaar effectieve celstraf voor feiten bij 25 slachtoffers en in oktober vorig jaar kwam daar bij verstek nog eens vijf jaar effectief bij voor oplichting van tien vrouwen in Brugge, Roeselare, Sint-Niklaas, Oostende, Ieper en Koksijde. Tegen die vijf jaar tekende hij beroep aan, zijn advocate vindt het veel te veel. "Hij wil een herstart in een andere regio in het land, weg uit West-Vlaanderen. Hij weet dat het laakbaar is wat hij heeft gedaan."

Maar de procureur-generaal vindt dat Ö. er nog goedkoop vanaf kwam. Hij wou acht jaar vorderen, maar omdat het parket in Brugge vergat beroep aan te tekenen, kan het hof geen hogere straf opleggen. Daarom vraagt hij de bevestiging van die vijf jaar. "Jonas Bruine, dat klinkt sympathiek als 'Bruintje De Beer', maar in werkelijkheid bent u een griezelige grizzly! Nadat je die dames hebt kaal geplukt, verdwijn je met de noorderzon. U bent gewoon een parasitair!"

Een strafvermindering is volgens procureur-generaal De Smet niet aan de orde. "We zijn nog lang niet aan Sinterklaas! We zitten hier zelfs niet op de markt in Marakesh om af te bieden! Eerst krijg je vier jaar cel, maar meteen daarna doe je voort! Het is tijd dat jij voor langere tijd uit de maatschappij verdwijnt!" Intussen zijn er nog tien klachten tegen hem ingediend in 2018, vlak voor zijn aanhouding. Hij kijkt nu al tegen een straf aan die pas afloopt in november 2028. Zelf uit Irfan Ö. Zijn spijt. "Ik weet dat ik heb geprofiteerd van de goedheid van die mensen. Het spijt me oprecht!" Uitspraak op 9 oktober.

(OSM)

Onder de schuilnaam 'Jonas Bruine' benaderde Oostendenaar Irfan Ö. sinds het voorjaar van 2013 via Facebook en datingsites kwetsbare en eenzame vrouwen. De man van Turkse afkomst maar perfect Nederlandstalig, verleidde de dames met zijn foto's in een smetteloos pak poseert en met zijn gladde praatjes, won hij het vertrouwen van tientallen dames. Eens hij dat voor elkaar had en de vrouwen dachten dat ze een relatie met hem hadden, verdween hij met de noorderzon, de bankkaart met code en alle juwelen op zak. De wagen van een vrouw uit Ieper verkocht hij doodleuk door. In maart 2017 kreeg Ö. vier jaar effectieve celstraf voor feiten bij 25 slachtoffers en in oktober vorig jaar kwam daar bij verstek nog eens vijf jaar effectief bij voor oplichting van tien vrouwen in Brugge, Roeselare, Sint-Niklaas, Oostende, Ieper en Koksijde. Tegen die vijf jaar tekende hij beroep aan, zijn advocate vindt het veel te veel. "Hij wil een herstart in een andere regio in het land, weg uit West-Vlaanderen. Hij weet dat het laakbaar is wat hij heeft gedaan."Maar de procureur-generaal vindt dat Ö. er nog goedkoop vanaf kwam. Hij wou acht jaar vorderen, maar omdat het parket in Brugge vergat beroep aan te tekenen, kan het hof geen hogere straf opleggen. Daarom vraagt hij de bevestiging van die vijf jaar. "Jonas Bruine, dat klinkt sympathiek als 'Bruintje De Beer', maar in werkelijkheid bent u een griezelige grizzly! Nadat je die dames hebt kaal geplukt, verdwijn je met de noorderzon. U bent gewoon een parasitair!" Een strafvermindering is volgens procureur-generaal De Smet niet aan de orde. "We zijn nog lang niet aan Sinterklaas! We zitten hier zelfs niet op de markt in Marakesh om af te bieden! Eerst krijg je vier jaar cel, maar meteen daarna doe je voort! Het is tijd dat jij voor langere tijd uit de maatschappij verdwijnt!" Intussen zijn er nog tien klachten tegen hem ingediend in 2018, vlak voor zijn aanhouding. Hij kijkt nu al tegen een straf aan die pas afloopt in november 2028. Zelf uit Irfan Ö. Zijn spijt. "Ik weet dat ik heb geprofiteerd van de goedheid van die mensen. Het spijt me oprecht!" Uitspraak op 9 oktober. (OSM)