Oostkampenaar die hulpdiensten aanviel tijdens brand krijgt 55 uur werkstraf

©Photographer: Andrey Popov
©Photographer: Andrey Popov
Redactie KW

Een 56-jarige man uit Waardamme heeft in de Brugse rechtbank 55 uur werkstraf gekregen voor weerspannigheid tegenover de politie en slagen aan een brandweerman. De procureur had een effectieve celstraf gevraagd.

Op 29 mei vorig jaar brak brand uit naast de schuur bij een woning in Waardamme. De hulpdiensten snelden ter plaatse maar dat was duidelijk niet naar de zin van bewoner D.V., die hen aanmaande om zijn erf te verlaten. Een brandweerman die toch doorliep kreeg slagen tegen zijn helm, schouder en borst. Vier agenten snelden hem te hulp maar deelden in de klappen. Toen V. uiteindelijk in een combi werd gezet riep hij dat hij “de politie wel zou vinden”.

De procureur vroeg tijdens het proces een effectieve celstraf en benadrukte dat zonder de tussenkomst van de brandweer het vuur zou overgeslagen zijn op de schuur en de aanpalende woning. Volgens zijn advocaat Pieter-Jan Delodder wou D.V. het brandje zelf blussen en handelde hij uit rancune tegenover justitie. “Mijn cliënt werd tien jaar geleden opgepakt op verdenking van misbruik van zijn kinderen, maar daar bleek niets van aan. Hij kampt ook met psychologische problemen en een alcoholverslaving.”

D.V. vertelde tijdens zijn proces hoe hij door jarenlange familiale problemen aan het eind van zijn Latijn was. “Toen de politie toekwam was dit de spreekwoordelijke druppel”, stelde hij. D.V. stond ook terecht voor smaad, maar werd hiervoor vrijgesproken. De brandweerman kreeg 275 euro schadevergoeding toegekend. Twee agenten kregen elk 150 euro toegekend.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier