Oostendenaar die celgenoot probeerde te doden met pot oploskoffie geïnterneerd

R.M. ging eind 2016 tot bekentenissen over.
Redactie KW

Een 31-jarige Oostendenaar is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan een moordpoging in de Brugse gevangenis. Omdat hij niet toerekeningsvatbaar is, beval de rechter zijn internering.

Op 21 januari 2017 sloeg Joni C. vanuit het niets een glazen pot met oploskoffie stuk op het hoofd van zijn celgenoot. Het slachtoffer, dat op het moment van de feiten rustig lag te slapen op zijn bed, werd vervolgens nog meerdere keren gestoken met een glasscherf. De man verloor heel wat bloed, maar overleefde de feiten. Volgens het openbaar ministerie was er geen enkele aanleiding voor de gruwel. “Van ruzie was geen sprake. Sterker nog: volgens de cipiers konden ze zelfs goed met elkaar opschieten”.

Joni C. liep al achttien veroordelingen op voor diefstallen en drugsdelicten. In mei vorig jaar kreeg hij nog een jaar cel voor diefstal van drank, eten en aftershave. In het najaar liep hij opnieuw tegen de lamp tijdens winkeldiefstallen. Bij Carrefour in Oostende speelde hij enkele rauwe gehaktballen naar binnen. Toen een winkelbediende hem daarover aansprak haalde C. dreigend een mes boven.

Een gerechtspsychiater onderzocht de man en kwam tot de conclusie dat hij ontoerekeningsvatbaar is. Hersenschade door langdurig druggebruik zou hiervan aan de basis liggen. Op 26 april ging de raadkamer daarom over tot internering van C. In het licht van die beslissing vroeg de procureur in het dossier van de moordpoging eveneens de internering. De verdediging kon zich daar in vinden. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding toegekend.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier