Moordverdachte aangehouden: “Slachtoffer dacht dat zijn vriendin hem bedroog met mij”

Alban D. werd om het leven gebracht in de Sloepenlaan. (foto JVM/Facebook)
Redactie KW

De onderzoeksrechter heeft de 47-jarige verdachte van de moord op Alban D. (32) in De Panne aangehouden. A.B. met kapperszaak in de Sloepenlaan, waar het slachtoffer zwaar verminkt werd teruggevonden, heeft inmiddels uitgebreide verklaringen afgelegd bij de speurders.

Die gaan uit van een afrekening in het drugsmilieu, maar dat ontkent de hoofdverdachte. “Hij kwam uitzinnig op mijn deur bonken, dacht dat zijn vriendin in mijn zaak was en hem bedroog met mij. Er is een gevecht ontstaan”, aldus A.B. tijdens het eerste verhoor. Het aandeel van de opgepakte vrouw is kleiner. Zij is aangehouden voor schuldig verzuim.

Even terug naar de nacht van woensdag op donderdag. Een werknemer van een bakkerij ziet onderweg naar zijn werk, rond 6.45 uur, een levenloos lichaam liggen in het portaal van een kapperszaak in de Sloepenlaan. Al snel bleek dat de man, later geïdentificeerd als Alban D. (32) uit Sint-Idesbald, met geweld werd gedood. Volgens het parket werd de man al rond 1.35 uur doodgestoken, met zes à zeven messteken. De Marokkaanse barbier A.B., vader van twee kinderen, was nog aanwezig in de kapperszaak toen de politie binnenviel en is meteen gearresteerd. Hij zat onder het bloed.

Wat later werd nog een vrouw aangetroffen achteraan in de zaak, overigens niet de echtgenote van de barbier. De vrouw (37) uit Nieuwpoort was in shock, werd gecheckt in de ziekenwagen en eveneens gearresteerd. Later op de dag werd nog een derde verdachte opgepakt, maar die is inmiddels vrijgelaten.

Onder invloed

Tijdens het verhoor donderdagnamiddag ontkende hoofdverdachte A.B. niet dat hij zwaar onder invloed van drugs was die nacht, zowel cannabis als harddrugs. Ook de aanwezige vrouw zou serieus gedrogeerd zijn geweest. Of ze er meer kwam doen dan samen drugs nuttigen, is niet bekend. De hevige ruzie met het slachtoffer ging echter niet om een afrekening in het kader van drugs, verklaarde A.B. “Ik ken die man amper. Hij kwam uitzinnig op mijn deur bonken en dacht dat zijn vriendin zich in mijn zaak was. Hij ging ervan uit dat ze hem bedroog met mij. Er is een gevecht ontstaan, waarbij ik zelf werd gestoken. Daarna heb ik die messteken toegediend. Hoeveel het er waren, weet ik niet. Het was niet de bedoeling om hem te doden”, aldus de hoofdverdachte, wiens verklaringen dus eerder op doodslag wijzen. “De vrouw die aanwezig was in mijn zaak, was helemaal niet zijn vriendin en had niets met hem te maken.”

Toch afrekening?

De verklaringen bij de recherche leken enigszins coherent, maar toch houden de speurders nog steeds rekening met een afrekening binnen het drugsmilieu. Verdere verhoren zullen klaarheid moeten brengen. Zowel dader als slachtoffer stonden politioneel gekend als druggebruikers. De advocaten van de verdachten houden de lippen voorlopig stijf op elkaar. Zowel hoofdverdachte A.B. als de vrouw komen dinsdag voor de raadkamer, waar geoordeeld wordt over de verdere aanhouding. Een autopsie van het slachtoffer vond vrijdagnamiddag plaats, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier