Moord op Julie Van Espen: ook in West-Vlaanderen is Steve B. geen onbekende

Steve B., die in Antwerpen Julie Van Espen (23) vermoordde, heeft ook een reeks diefstallen, inbraken en een ongeval met vluchtmisdrijf in West-Vlaanderen op zijn kerfstok. In november 2000 ging hij op rooftocht in Geluwe en Menen.

Afgelopen weekend vermoordde Steve B. (rechts) de 23-jarige Julie Van Espen uit Schilde (links) toen ze met haar fiets op weg was naar vrienden in Antwerpen. © Foto Facebook en politie

De correctionele rechtbank van Ieper veroordeelde Steve B. in juni 2001 tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan de helft met uitstel. B. ging in november 2000 aan de haal met 3.500 frank en sleutels in Geluwe. Op een andere plaats in dezelfde gemeente verdween een fiets en een zak met sinterklaaskoeken. Nog in Geluwe probeerde hij tevergeefs een lichte vrachtwagen te stelen.

Op een erf in Ieper had hij meer succes en ging er aan de haal met een Toyota Corolla. Daarmee veroorzaakte Steve B. in Westrozebeke een verkeersongeval en pleegde hij vluchtmisdrijf. De burgerlijke partij vroeg daarvoor een schadevergoeding van 69.750 frank. Twee dagen later trok Steve B. op rooftocht naar Menen. Daar ontvreemdde de jonge Antwerpenaar 3.000 frank en een bankkaart.

“Zijn moeder was verslaafd aan de heroïne”, verklaarde zijn advocaat toen. Zelf gebruikte hij ook problematisch. “Hij wil zich zo vlug mogelijk laten opnemen, maar vond geen plaats. We hebben diverse instellingen gecontacteerd en nu kan hij naar Dilbeek. Hij is bereid om alle slachtoffers te vergoeden.”

Verkrachting

Drie jaar later, van 2004 tot 2008 zat hij een celstraf van 4,5 jaar uit wegens verkrachting van een 58-jarige vrouw die hem een gratis maaltijd wou verschaffen, plus diefstal, verkeersmisdrijven en heling.

Eind 2016 pleegde hij opnieuw een diefstal met geweld en een verkrachting. Toen de relatie met een vriendin afsprong, was hij haar huis binnengedrongen en had hij haar aangerand. Voor die feiten zat hij 2,5 maanden in voorhechtenis. In afwachting van zijn proces voor de correctionele rechtbank besliste de raadkamer hem toen vrij te laten onder voorwaarden.

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde B. in 2017 tot 4 jaar gevangenisstraf. Maar de man ging in beroep en zijn zaak zou worden behandeld in juni 2019.

Afgelopen weekend vermoordde Steve B. de 23-jarige Julie Van Espen uit Schilde toen ze met haar fiets op weg was naar vrienden in Antwerpen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.