Moeder van overleden peuter luchtte haar hart op internet: “Ik wilde hem alleen maar helpen”

De moeder van de peuter luchtte haar hart op een forum. © gf
Laurens Kindt

Een 31-jarige vrouw uit Sint-Henricus in Torhout zit in de cel op verdenking van onopzettelijke doding van haar zoontje van twee. “Hij is in slaap gestikt in zijn braaksel”, vertelde Stefanie V. op een besloten internetforum, maar het gerecht achterhaalde dat de peuter een dodelijke dosis pijnstillers in het bloed had. Het jongetje werd woensdag begraven, de moeder mocht daarbij zijn maar werd nadien terug naar de gevangenis gebracht.

Het overlijden van A., een jongetje van net twee jaar oud, dateert al van zondagmorgen 16 februari. Het was Stefanie V., de 31-jarige moeder van het kindje, die hem in bed dood aantrof. De ouders belden nog de hulpdiensten, maar die konden niets meer doen behalve het vaststellen van het overlijden.

Omdat het niet meteen duidelijk was hoe het jongetje om het leven gekomen was, werd zijn dood beschouwd als een verdacht overlijden en stelde het parket een wetsdokter aan om een autopsie uit te voeren. Uit die lijkschouwing en uit het bijkomende toxicologisch onderzoek blijkt nu dat het kind mogelijk gestorven is door een overdosis pijnstillende medicatie. Er zou sprake zijn van minstens drie verschillende soorten pijnstillers, waarvan de concentraties veel te hoog waren en mogelijk dodelijk kunnen zijn.

Dinsdag besloot de onderzoeksrechter in Brugge om moeder Stefanie V. aan te houden op verdenking van onopzettelijke doding van haar kind. Daarop staat een celstraf tot twee jaar. Tijdens haar ondervraging gaf de vrouw naar verluidt toe dat ze haar kind mogelijk te veel medicatie had gegeven. “Ik wou hem alleen maar helpen”, verklaarde ze.

Zonder pijn

Op een besloten forum op het internet vertelde Stefanie V. de voorbije weken meermaals over haar zoontje A. Zo postte ze op 8 februari nog een bericht waarin ze de andere leden van het forum opriep om haar zoontje een kaartje te sturen. “Hij is gisteren geopereerd aan zijn keelamandelen. Het zou leuk zijn als hij een kaartje zou kunnen krijgen. Ik wil mijn mannetje even de pijn laten vergeten”, vraagt ze.

Ook op de dag van het overlijden is ze op het forum actief. Om vier uur in de namiddag post ze daar al een bericht. “Plots stort je hele wereld in! We zouden je tweede verjaardag vieren, in plaats daarvan treuren we om je dood. Je was net twee jaar en vanmorgen was je er niet meer. Ouders horen hun kindje niet te begraven. Mijn engeltje, papa en mama zien je graag”, klinkt het.

Op dat bericht kreeg de vrouw duizenden reacties: steunbetuigingen vooral, maar ook vragen naar wat er precies gebeurd is. Twee dagen later, op 18 februari, post de moeder dan een bericht met meer uitleg. “De autopsie heeft uitgewezen dat ons zoontje in zijn slaap heeft gekotst. Hij was zwak en had ook door zijn leeftijd niet de reflex om zijn hoofd te draaien of te kuchen. Hij had ook een buikgriepje bovenop zijn amandeltjes die eruit waren. Hij is zonder pijn in mijn armen gestorven. We hebben gewoon zulke pech gehad”, schrijft ze.

Tegenstrijdig

Die versie van de feiten lijkt op het eerste zicht tegenstrijdig met wat het toxicologisch onderzoek heeft opgeleverd maar is dat niet. Mogelijk is de dood van A. rechtstreeks te wijten aan het overgeven in zijn slaap, maar heeft een overdosis pijnstillers een belangrijke rol gespeeld. Dat zeggen deskundigen. “Pijnstillers worden grotendeels afgebroken door de lever. Als er te veel worden toegediend, of de patiënt kan de medicatie niet goed verdragen, dan raakt de lever overbelast. In dat geval kan het zijn dat de patiënt moet overgeven. Gebeurt dat ‘s nachts, bij een kind, dan kan dat fataal zijn maar pijnstillers op zich zijn niet dodelijk”, klinkt het.

Minstens tot vrijdag moet de vrouw in de cel blijven. Dan beslist de raadkamer over haar verdere aanhouding. Woensdagochtend mocht de vrouw even haar cel verlaten om de begrafenis van A. bij te wonen. Dat gebeurde in besloten kring in de aula van uitvaartcentrum Allemeersch in Aartrijke.

Uit goede bron is vernomen dat de vader van A. zijn echtgenote blijft steunen. “Het gerecht zal wel zijn redenen hebben om haar aan te houden, maar wij denken dat dit niet nodig was”, klinkt het bij de familie.

Opvallend: de beheerders van het internetforum waar Stefanie V. actief op was, hebben een inzamelactie op poten gezet om de familie te steunen in de kosten voor de uitvaart. Op dit moment is daar al ruim 2.600 euro ingezameld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier