V.V. uit Beernem was op 22 november 2016 aan de slag met een kantenlijmmachine. Toen de jonge arbeider een blazertje wilde afstellen, werd zijn hand gegrepen door de draaiende frees. Het slachtoffer werd vijf keer geopereerd, maar zijn rechterwijsvinger kon niet meer gered worden. De burgerlijke partij kreeg een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro toegewezen. Er werd een deskundige aangesteld om de precieze schade te onderzoeken.

De arbeidsauditeur wees op het hoge aantal arbeidsongevallen binnen het bedrijf uit Beernem. "De primaire oorzaak is dat de machine niet was stilgelegd. Ook bij drie andere ernstige ongevallen was dat de gemene deler." V.V. legde uit dat de beveiliging van de machines elke dag open stond. "Dat was de manier van werken bij Bauwens. De secundaire beschermingskappen kwamen zelfs bijna nooit uit de kast." Volgens zijn advocaat was het bedrijf enkel bezig met haar eigen winstbejag en werden veiligheidsvoorschriften systematisch met de voeten getreden.

De verdediging wees vooral op enkele lacunes in het dossier. Zo werd de meestergast niet verhoord. "De inspectrice heeft gericht gezocht naar wat in haar kraam paste", aldus meester Philip Kempeneers, die het bedrijf verdedigde. De advocate van Johannes B. merkte op dat haar cliënt zich als gedelegeerd bestuurder absoluut niet bezighield met de productie. "Er moet persoonlijke schuld aangetoond worden, maar dat is hier niet het geval", pleitte meester Sara Torrekens.

De rechter veroordeelde de toenmalige zaakvoerder tot een geldboete van 6.000 euro of een vervangende gevangenisstraf van drie maanden. Bauwens NV en de huidige overnemer Nordica kregen elk een geldboete opgelegd van 18.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

(Belga)

V.V. uit Beernem was op 22 november 2016 aan de slag met een kantenlijmmachine. Toen de jonge arbeider een blazertje wilde afstellen, werd zijn hand gegrepen door de draaiende frees. Het slachtoffer werd vijf keer geopereerd, maar zijn rechterwijsvinger kon niet meer gered worden. De burgerlijke partij kreeg een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro toegewezen. Er werd een deskundige aangesteld om de precieze schade te onderzoeken.De arbeidsauditeur wees op het hoge aantal arbeidsongevallen binnen het bedrijf uit Beernem. "De primaire oorzaak is dat de machine niet was stilgelegd. Ook bij drie andere ernstige ongevallen was dat de gemene deler." V.V. legde uit dat de beveiliging van de machines elke dag open stond. "Dat was de manier van werken bij Bauwens. De secundaire beschermingskappen kwamen zelfs bijna nooit uit de kast." Volgens zijn advocaat was het bedrijf enkel bezig met haar eigen winstbejag en werden veiligheidsvoorschriften systematisch met de voeten getreden.De verdediging wees vooral op enkele lacunes in het dossier. Zo werd de meestergast niet verhoord. "De inspectrice heeft gericht gezocht naar wat in haar kraam paste", aldus meester Philip Kempeneers, die het bedrijf verdedigde. De advocate van Johannes B. merkte op dat haar cliënt zich als gedelegeerd bestuurder absoluut niet bezighield met de productie. "Er moet persoonlijke schuld aangetoond worden, maar dat is hier niet het geval", pleitte meester Sara Torrekens.De rechter veroordeelde de toenmalige zaakvoerder tot een geldboete van 6.000 euro of een vervangende gevangenisstraf van drie maanden. Bauwens NV en de huidige overnemer Nordica kregen elk een geldboete opgelegd van 18.000 euro, waarvan de helft met uitstel.(Belga)