Mensensmokkelduo dat in Oostende vluchtte voor politie riskeert drie jaar cel

© Getty Images
Redactie KW

Een Iranees en een Afghaan riskeren in de Brugse rechtbank elk drie jaar effectieve celstraf en een geldboete van 32.000 euro voor smokkel van vier transmigranten.

Op 17 juli vorig jaar wou de Oostendse politie hun Renault met Franse nummerplaat aan een controle onderwerpen. De wagen ging er vandoor, maar kwam in de buurt van de luchthaven weer tot stilstand. Er zaten zes personen aan boord, waarvan één in de kofferbak. Enkele inzittenden wezen Iranees Ali P. aan als de chauffeur en Afghaan Haan A. als diegene die hem aanstuurde. “Onderzoek wees uit dat het voertuig meermaals door ANPR-camera’s werd gespot in De Panne en op de versnellingspook werd het DNA de beide beklaagden aangetroffen”, stelde de procureur.

Feiten betwist

Uit telefonie-onderzoek bleek bovendien dat de Iranees geregeld van simkaart wisselde en dat deze geregeld werden geregistreerd in de nabijheid van snelwegparkings, het werkterrein van mensensmokkelaars. De beide beklaagden betwistten de feiten. “Een verklaring van een transmigrant is onvoldoende als bewijs”, stelde Maxime Van Winkel, de advocaat van A. “Ook het DNA bewijst niet dat mijn cliënt een mensensmokkelaar is. Men heeft de beklaagden ook nooit geconfronteerd.” Nadia Lorenzetti, de advocate van P., vroeg om de straf te beperken tot de voorhechtenis. De uitspraak volgt op 8 april. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier