Man uit Dentergem die geld kan vermenigvuldigen ontkent oplichting voor miljoen euro

Redactie KW

Een man uit Dentergem vraagt in beroep de vrijspraak voor valsemunterij. Ze zouden de zaakvoerder van een Kortrijks tegelhuis maar liefst een miljoen euro ontfutseld hebben met de smoes dat ze bankbiljetten konden vermenigvuldigen met een speciaal product.

Voor Abdelhamid D. (49) uit Dentergem was het niet de eerste keer dat hij voor dergelijke feiten voor de rechtbank stond. In 2012 werd hij al eens in Kortrijk veroordeeld omdat hij maar liefst vijf West-Vlaamse zakenmannen met dezelfde truc geld afhandig maakte. ‘Wash wash’ heet de manier van oplichting, ook wel ‘la méthode africaine’ genoemd. Daarbij geven de oplichters eerst een demonstratie waarbij ze zwart gemaakte bankbiljetten weer wit wassen.

De eerste keer doen ze dat met echte biljetten, waardoor het slachtoffer denkt dat ze ter goeder trouw zijn. De volgende keer blijkt dan dat het om vals geld of gewoon papiersnippers gaat, maar tegen dan heeft het slachtoffer meestal al zwaar ‘geïnvesteerd’ en zijn de oplichters gaan lopen met zijn geld.

Man uit Dentergem die geld kan vermenigvuldigen ontkent oplichting voor miljoen euro

De zaak waarvoor Abelhamid D. deze keer, samen met zijn schoonbroer Hafid T. (37) uit Waregem, voor de rechter staat, is nog spectaculairder. “Ze maakten mijn cliënt wijs dat ze van één biljet van honderd euro drie geldige bankbiljetten konden maken”, legde advocate Joke Vanbelle uit. Zij stond R.V. bij, de zaakvoerder van een Kortrijks tegelhuis, die zich burgerlijke partij stelde. Volgens de advocate verloor de man maar liefst één miljoen euro aan de oplichters.

D. kreeg 18 maand cel, maar in beroep blijft hij zijn onschuld uitschreeuwen. “Er is geen enkel bewijs geleverd”, zegt zijn advocaat. D. werd in het verleden wel al verschillende keren veroordeeld, waaronder voor erg gelijkaardige feiten. “Maar deze keer was ik het niet!”, houdt hij vol. “Hij heeft hier niets mee te maken”, pleitte zijn advocaat Serge Defrenne. “Het is niet omdat hij eerder al veroordeeld is voor gelijkaardige feiten, dat hij het hier ook geweest is. Bovendien: het vermeende slachtoffer toont in het hele dossier niet aan van waar het geld komt dat hij zogezegd aan mijn cliënt zou gegeven hebben. Weet u voor welk bedrag er voldoende bewijs is? Voor nul euro. Men moet de bewijslast hier niet omdraaien, het is aan het parket om aan te tonen welk geld er wanneer afgegeven is. Dat staat nergens in het dossier!” Uitspraak op 5 februari. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier