Man die nieuwe vriend van ex neerschoot eerder al veroordeeld voor gewapende overvallen

De politie viel maandagavond binnen in de woning van de voortvluchtige man in Zandvoorde.© GF
De politie viel maandagavond binnen in de woning van de voortvluchtige man in Zandvoorde.© GF
Redactie KW

De politie is nog steeds massaal op zoek naar Lucien Annot (45) uit Oostende. De man schoot zondagnacht de nieuwe vriend van zijn ex neer en ging daarna lopen . Ook zijn ex-vriendin deelde in de klappen. Als bij wonder vielen er geen doden. De speurders zijn op hun hoede, want Lucien Annot staat bekend als een doorwinterde gangster. Een ongeleid en vooral onvoorspelbaar projectiel.

Lucien Annot (45). De naam doet bij zowat iedere politieagent in Oostende en omstreken een belletje rinkelen. En dan voornamelijk de familienaam. Want eind jaren negentig maakten Lucien en zijn broer Michel Annot furore in de onderwereld met hun Opex-bende, vernoemd naar een wijk aan de rand van Oostende. Ze overvielen samen met twee andere kompanen banken en supermarkten en deinsden er daarbij niet voor terug om schoten te lossen. Michel zit momenteel in de gevangenis, nadat hij werd veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij bracht zijn echtgenote om het leven. Lucien wordt momenteel door elke agent in het land gezocht, nadat hij de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin in de schouder schoot.

Opex-bende

Het zou niet de eerste keer zijn dat de man een pistool in zijn hand had. Lucien A. heeft er al ettelijke jaren in de gevangenis op zitten na verschillende gewapende overvallen. Voor een eerste feit kreeg hij een gevangenisstraf van drie jaar, maar dat maakte weinig indruk. Want nadien, in 1998, sloeg de Opex-bende nog verschillende keren toe. Zo overvielen ze onder andere het Brico-center in Oostende in ware Bende van Nijvel-stijl. Ze viseerden ook verschillende banken.

De broers Annot doen zowat bij elke agent uit Oostende en omstreken een belletje rinkelen

Er werd bij meerdere overvallen effectief geschoten. Toen ze in Aalter het toenmalige Landbouwkrediet overvielen, beschoten ze zelfs een vrouw die met haar wagen van de parking wou vluchten. De twee broers kregen in de correctionele rechtbank allebei een gevangenisstraf van tien jaar. Een derde kompaan moest negen jaar brommen, maar Steven Snauwaert (47) beterde nadien zijn leven. Hij schreef zijn relaas uiteindelijk neer in een boek: Ex-gangster.

“Hij handelt altijd emotioneel”, zegt Steven over zijn voortvluchtige kameraad. “Hij zal zich afgewezen en gekwetst gevoeld hebben. En wellicht hoopte hij een spreekwoordelijke pleister te vinden in wat hij deed. We hadden al even geen contact meer, al zocht hij de laatste tijd wel weer toenadering. Spijtig, want ik denk dat ik het hem wel uit zijn hoofd had kunnen praten. Ik vrees dat hij momenteel nog maar weinig hoop ziet en dat kan rare dingen met een mens doen.”

Broer in cel

Het boek over de bende mag dan “Ex-gangster” heten, voor Lucien en zijn broer Michel is het voorzetsel “ex-” niet van toepassing. Dat bewees Michel A. in 2006 al. Tijdens zijn penitentiair verlof stak hij namelijk zijn 31-jarige echtgenote Sharon Chaffart met vier messteken neer. Zij wou hem verlaten en daarop sloegen de stoppen bij de gangster door. Het leverde hem in 2010 een gevangenisstraf van twintig jaar op. Die dikte hij later nog aan door zich in de gevangenis verschillende keren te misdragen.

De band tussen beide broers zou niet bepaald hecht meer zijn, maar hun liefdesproblemen lijken ze wel op dezelfde manier aan te pakken. Dat toonde Lucien A. zondagnacht aan in het appartement in de Prinses Elisabethlaan, op de grens van Bredene met Oostende. Zijn ex-vriendin I. woonde er sinds een drietal weken samen met haar nieuwe vriend D. En dat was niet bepaald naar de zin van de gangster. Gewapend met een pistool trok hij naar het appartement. Hoe hij precies binnen geraakte, is voorlopig niet duidelijk. Mogelijk gebruikte hij een touw om over het muurtje van de koer te klauteren.

Eenmaal binnen bedreigde de man zijn liefdesrivaal met een pistool. Er werd uiteindelijk zelfs een schot gelost. Volgens onze informatie zou het slachtoffer in de schouder geraakt zijn, maar de man verkeerde op geen enkel moment in levensgevaar. De ex-vriendin I. liep verwondingen in haar gezicht op, maar zij slaagde er in om via het raam te ontsnappen. De vrouw krijste de hele buurt bijeen en drukte bij verschillende buren op de bel.

Voortvluchtig

De rode kleur op de deurbellen en ramen in de buurt verraadt nog steeds wat zich die nacht precies afspeelde. “In het midden van de nacht ging de bel hier”, vertelt een buurman. “Die juffrouw was aan het roepen. “Help mij, help mij. Mijn ex wil ons vermoorden.” Haar gezicht zat onder het bloed. Ze trok me mee naar het appartement. Daar lag haar vriend bebloed in de zetel. Het was er een gigantische ravage. Het was heel duidelijk dat er gevochten was. Ik heb dan meteen de hulpdiensten gebeld.”

De politie haastte zich ter plaatse en stelde vast dat de dader na de schietpartij gevlucht was. Toen zijn naam viel, wisten de agenten meteen hoe laat het was. Zij zetten dan ook de grote middelen in op zoek naar de gewapende gangster. ’s Avonds werd zijn woning in Zandvoorde, een deelgemeente van Oostende, omsingeld door een heel eskadron gewapende agenten. Zij vielen binnen, maar troffen er enkel de hond van de verdachte aan.

Opvallend: buurtbewoners omschrijven Lucien A. als een vriendelijke persoon. “Hij ging geregeld met zijn hond wandelen in de hondenloopweide aan de overkant”, klinkt het. “Elke keer was hij erg beleefd en vriendelijk. Hij woonde hier al een drietal jaar en nooit eerder waren er problemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.