Levenslang rijverbod voor 20-jarige: “Ik blijf liever joints roken”

© iStock
Redactie KW

Een 20-jarige jongeman kreeg dinsdagmorgen een levenslang rijverbod in de politierechtbank van Brugge. Hij verklaarde zelf dat hij liever joints bleef roken dan zijn rijbewijs behouden. De rechter hoefde dan ook niet lang na te denken over zijn vonnis.

Een opvallende uitspraak in de Brugse politierechtbank dinsdagmorgen. “Ik ga eerlijk zijn: ik gebruik nog steeds. En eigenlijk wil ik liever blijven gebruiken dan mijn rijbewijs behouden.” J.C. (20) uit Brugge deed geen moeite om zijn intenties te verdoezelen. De jongeman gaf eerder al aan de politie toe dat hij sinds zijn vijftiende maar liefst vier joints per dag rookt. En die zijn hem dus meer waard dan zijn rijbewijs.

Zonder rijbewijs

De twintiger werd 3 oktober 2019 op zijn bromfiets door de politie uit het verkeer gehaald. De brommer reed 37 kilometer per uur terwijl dat eigenlijk slechts 25 zou mogen zijn. Daardoor reed J.C. ook meteen zonder geldig rijbewijs en zonder geldige verzekering. Bovendien nam de politie een drugstest af en die bleek positief. De jongeman gaf dan ook toe dat hij dagelijks cannabis rookt.

Nog één kans

Hij moest zich enkele maanden geleden in de politierechtbank verantwoorden. Het parket vroeg een levenslang rijverbod gezien zijn drugsverslaving, maar de politierechter gaf hem toch nog een kans. Als hij hem aan de hand van urinestalen kon aantonen dat hij geen drugs meer gebruikt, kon hij zijn rijbewijs mogelijk behouden. Daarvoor moest hij tweewekelijks bij zijn huisdokter gaan. Maar J.C. kon dinsdagmorgen slechts twee stalen van kort na de eerste zitting voorleggen. De maanden nadien liet hij zich niet meer testen.

“Alles begrepen”

Zijn advocaat probeerde dat tevergeefs nog te vergoelijken, maar de jongeman deed minder moeite om dat te verbloemen. “Ik gebruik liever dan dat ik mijn rijbewijs heb”, klonk het onomwonden. De politierechter liet zich dat geen twee keer zeggen en veroordeelde J.C. tot een boete van 3.200 euro, waarvan de helft met uitstel, en een rijverbod van vier maanden. Daarbovenop nam hij hem zijn rijbewijs ook af voor de duur van zijn verslaving. De procureur wou de jongeman nog uitleggen wat dat precies inhield, maar die had daar weinig oren naar. “Ik heb alles begrepen, dank u”, klonk het nog kort. (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier