Leider Roemeense dievenbende krijgt geen strafvermindering

Redactie KW

Een Roemeense inbreker is ook in beroep bestraft met vijf jaar cel voor voor zestien zware diefstallen. Hij en zijn kompanen viseerden onder meer ijspistes en filialen van Media Markt.

Het gerecht kwam de bende op het spoor na een inbraakpoging op 17 januari vorig jaar bij Media Markt in Sint-Kruis bij Brugge. De feiten konden gelinkt worden aan een gelijkaardige inbraak twee dagen eerder bij Media Markt in Hasselt. Maar er werden ook inbraken gepleegd in onder meer Wevelgem, Borains en Bouillon.

Telefoontaps en observaties leidden de speurders naar een appartement in Brussel dat gehuurd werd door Marian S. Op 28 mei volgde een huiszoeking en werden zes verdachten gearresteerd. De bende werd ook gelinkt aan brutale inbraken in de ijspistes Kristallijn in Gent en Ice Skating Center in Mechelen. Daar werden deuren ingebeukt met zwaar materiaal en de ramen werden ingeslagen met palen van verkeersborden. Bij Ice Skating Center konden de daders geen geld stelen, maar bij de Kristallijn gingen ze aan de haal met bijna 20.000 euro cash. De kluizen, wisselautomaten en kassa’s werden opengebroken en geplunderd.

Om hun sporen uit te wissen werd alles volgespoten met brandblusapparaten. Marian S. kreeg vijf jaar effectieve celstraf. Hij werd ook als leider van de bende aanzien. Hij betaalde onder meer de huur van het appartement. Uit tapgesprekken is ook te verstaan dat wie niet mee wou doen met de inbraken, maar in Roemenië moest blijven. S. ontkende dat hij de leider was en vroeg strafvermindering, maar daar ging het hof niet op in. De straf van vijf jaar werd bevestigd. Twee kompanen kregen wel strafvermindering, de ene drie jaar in plaats van vier en een tweede 30 maand in plaats van vier jaar.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier