Leider Oostendse drugsbende krijgt 37 maanden effectieve celstraf

© iStock
Redactie KW

Twaalf leden van een Oostendse bende zijn in de Brugse strafrechtbank veroordeeld voor drugshandel. Bendeleider Ramzan K. (22) kreeg 37 maanden effectieve celstraf.

Het onderzoek ging op 17 september vorig jaar van start na een ripdeal aan de Spuikom, op de grens van Bredene en Oostende. Enkele handlangers van de Oostendse drugsdealer Ramzan K. (22) beroofden er twee Nederlandse drugskoeriers van hun lading en losten daarbij enkele schoten met een alarmpistool. De gevolgen bleven niet uit, want begin dit jaar kwamen leden van een Nederlandse drugsbende wraak nemen. De bendeoorlog leidde begin januari tot een zware vechtpartij in Bredene, maar op 2 februari gingen de Nederlanders nog een stap verder. Tijdens een strafexpeditie in de Prinses Elisabethlaan drongen ze een woning binnen en plaatsten een pistool tegen het hoofd van een bewoner. “Ze dreigden er ook mee zijn vingers af te knippen”, stelde de procureur tijdens de pleidooien. “Dergelijke gangstermentaliteit kunnen we niet langer tolereren. Het moet gedaan zijn met die ripdeals en het gezwaai met alarmpistolen. Ik zal niet dulden dat Bredene en omgeving een ‘Detroit by the sea’ worden.”

Na de ripdeal aan de Spuikom bracht het gerecht de bende rond Ramzan K. in kaart. De bende zou ettelijke kilo’s cannabis hebben verhandeld via de berichtenapp Wickr. Voor Ramzan K. vroeg de procureur vijf jaar effectieve celstraf. Zijn advocate Ellen Eneman noemde die vordering zwaar overdreven. “Mijn cliënt had met die ripdeals niets te maken en dat hij kilo’s drugs verkocht wordt nergens in het dossier aangetoond“, stelde ze. “Dat hij als leider de lakens uitdeelde al evenmin.” De strafrechter veroordeelde K. uiteindelijk tot 37 maanden effectieve celstraf. Zijn “luitenanten” Pedro W. (22) uit Bredene en Helmond D. (20) uit Oostende kregen elk 30 maanden effectieve celstraf. Negen andere betrokkenen, onder wie de vriendin van Ramzan K., kregen celstraffen tot twintig maanden.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier