Landbouwer uit Gistel laat dode runderen rotten in hangaar

Redactie KW

Een 60-jarige landbouwer uit Gistel moet zich voor de rechter in Ieper verantwoorden voor inbreuken op dierenwelzijn. Zo werden bij de man in een loods zeven rottende kadavers van runderen gevonden. “Dat is toch niet normaal?”, vroeg de rechter zich luidop af.

Landbouwer G. C-S. uit Gistel gebruikt een loods die min of meer op instorten staat en die bovendien geen eigendom van hem is. Erger nog: in de hangaar werden op een bepaald moment zeven rottende kadavers van runderen aangetroffen. De beesten moeten er al een tijdje hebben gelegen, want onder meer hun ogen waren al weggerot. Bovendien lagen die dieren in 40 cm mest. Ook werden bij de boer nog andere inbreuken vastgesteld.

“Mijn cliënt startte al eerder een procedure op bij de vrederechter, maar op dit moment zitten er nog steeds dieren in de loods”, aldus de raadsman van de eigenares van het gebouw. “Die man gebruikte de loods als grafkelder voor zijn beesten. De sappen die vrijkomen bij het ontbinden van die dieren trekken allemaal in de muren. Dat gebouw moet worden gesaneerd.” De advocaat merkte op dat er in een periode in 2018 dertig dode dieren werden opgehaald bij de landbouwer. “Dat is geen toeval meer”, klonk het.

De landbouwer riskeert een geldboete. “Mijn cliënt is een man met beperkte mogelijkheden die alleen moet instaan voor het runnen van het bedrijf”, aldus meester Geert Dumolein. “Zolang zijn ouders leefden, was er geen zo’n probleem. In 2018 liep het goed fout nadat de man medische problemen kreeg. Ondertussen is de toestand beter en krijgt hij hulp van een schoonbroer.” De rechter vond het wel een beetje vreemd: “Zeven dode runderen zomaar laten liggen, dat is toch niet normaal?” Vonnis op 27 april.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier