Kunstenaar uit Lissewege eist schadevergoeding voor vernieling historische meidoornhaag

Redactie KW

Hij eist 50.000 euro omdat ze zijn historische meidoornhaag vernield hebben. “Onherstelbare schade, want die kan niet meer vervangen worden”, zegt hij.

Een opvallende zaak in de burgerlijke rechtbank gistermorgen. Daniel ‘Dennis’ Hanegreefs (65) is een bekende kunsthandelaar uit Knokke. Hij is er zaakvoerder van Robinsons Art Gallery. De man woont in een eeuwenoude hoeve langs de Stationsweg in Lissewege, op het domein waar ook restaurant A11 ligt. Maar sinds enkele jaren ziet het domein er iets anders uit. Want toen kwam het agentschap Wegen en Verkeer een historische meidoornhaag rooien. “Ze hebben hier gewoon een historisch monument gesloopt”, zegt Hanegreefs.

De feiten dateren ondertussen al van juni 2014. Toen kwam Hanegreefs op een bepaald moment thuis en stelde hij tot zijn eigen grote verbazing vast dat zijn haag verdwenen was. Het ging om een historische meidoornhaag die al zo’n 70 jaar stand hield. Maar medewerkers van het agentschap Wegen en Verkeer haalden de ongeveer 350 struiken toch uit. “Ik kwam thuis en geloofde mijn eigen ogen niet”, zegt Hanegreefs. “Plotseling was alles weg. Ik contacteerde de bevoegde instanties en kreeg telkens te horen dat die haag niet op mijn grond stond en dus niet mijn eigendom was.”

Haag mocht niet gerooid worden

Hanegreefs trok naar de rechtbank en er werden verschillende experts aangesteld. Hun oordeel: de haag stond wel degelijk op privé-grond en mocht eigenlijk niet gerooid worden. Iets waar men bij het agentschap Wegen en Verkeer niet helemaal mee akkoord gaat. “Dat wordt door ons betwist”, zegt hun advocaat Jeroom Joos. “Ik kan voor de rest enkel kwijt dat die haag gesnoeid moest worden door veiligheidsredenen aangezien die op het fietspad terecht kwam.”

Volgens de deskundigen zal een nieuwe haag van dezelfde grootte al snel 30.000 euro kosten. Patrick-Bernard Martens, de advocaat van de kunsthandelaar, trok gistermorgen dan ook van leer. Hij eiste zelfs een schadevergoeding van 50.000 euro. Niets te weinig volgens Hanegreefs zelf. “Zolang het proces loopt, mag ik er zelfs niets planten. Maar hoe dan ook zal het nooit meer hetzelfde zijn. De schade is onherstelbaar en dezelfde haag zal nooit meer terug groeien.”

De rechter zal zich op 13 november over de zaak uitspreken.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier