Kortrijkzanen in ’t Straatje zijn geschokt door spikingschandaal: “Zou niet willen dat mijn kinderen hier nog uitgaan!”

Betekent dit het einde van de ooit zo bloeiende uitgaansplek? (Foto RB)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Dinsdag zijn er vijf mensen opgepakt in het kader van een onderzoek naar spiking in de Kortrijkse uitgaansbuurt ‘t Straatje. Twee daarvan zouden café-uitbaters zijn. Betekent dit het einde van de ooit zo bloeiende uitgaansplek? We gingen op woensdagavond langs in de Burgemeester Reynaertstraat.

In oktober vorig jaar werden al eens vier mannen opgepakt om gelijkaardige feiten. Sindsdien zijn er al 41 meldingen gedaan. Het dossier ontketende enkele maanden geleden al een golf van verontwaardiging. De verhalen zijn telkens gelijkaardig: jonge vrouwen gaan uit in de Burgemeester Reynaertstraat, ’t Straatje in de volksmond, en voelen zich plots heel slecht. De dag erna worden ze wakker zonder zich goed te herinneren wat er gebeurd is. De reden? Ze zijn tijdens het uitgaan gespiket.

Spiking is het stiekem toedienen van drugs, medicatie of alcohol, zonder toestemming of medeweten van het slachtoffer. In Kortrijk zou het vooral gaan om ketamine – een narcosemiddel bij operaties dat ook als drug gebruikt wordt – in aangeboden drankjes. Nu blijkt dat ook enkele café-uitbaters opgepakt zijn in het kader van het onderzoek, lijkt de zwanenzang van de uitgaansbuurt volledig ingezet.

Dieptepunt

Burgemeester Ruth Vandenberghe (TBSK) sprak haar verontwaardiging al uit in een post op sociale media. “Voor de uitgaansbuurt van de Burgemeester Reynaertstraat is dit een dieptepunt. We moeten erop toezien dat iedereen – en zeker jonge vrouwen – altijd veilig kunnen uitgaan. Nu meer duidelijk wordt uit het onderzoek, kunnen we met de horeca in de uitgaansbuurten aan de slag om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren. Zodat de Burgemeester Reynaertstraat opnieuw de populaire uitgaansbuurt wordt waar jonge mensen zich zorgeloos amuseren.” Bij andere Kortrijkse politici is eveneens te horen dat ’t Straatje “beter verdient dan dit”.

Wij gingen woensdag in de vroege avond langs in de bewuste Burgemeester Reynaertstraat. Er was weinig volk op de been, maar we konden wel enkele buurtbewoners spreken. We spraken met een dame die in de buurt woont. “Ik passeer hier verschillende keren per dag en het klopt dat het veel rustiger geworden is. Er worden dan wel campagnes opgestart om de buurt te doen heropleven, maar dat heeft weinig zin met zo’n nieuws. Al denk ik dat het niet enkel door de spikingverhalen komt dat er hier minder volk is.”

“Kijk, ik ben hier van geschrokken. Je zou toch moeten veilig zijn als je in Kortrijk uitgaat? Ik ben leerkracht en ik hoop dat mijn leerlingen niet naar hier komen. Al ga ik ervanuit dat het nu wel veilig zal zijn. De slechte elementen zijn er ondertussen toch wel uitgehaald, hoop ik. De politiek heeft al veel gedaan en doet wat ze moet doen, maar er zal wat tijd moeten over gaan vooraleer ’t Straatje weer kan heropleven.”

Zelf gespiket

Een man van middelbare leeftijd geeft ook aan dat het hem en z’n vrouw bezighoudt: “Ik zat vroeger in het VTI en we gingen vaak uit in ’t Straatje. Dit nieuws houdt ons wel bezig. Dat er nu minder volk is, kan ook wel te maken hebben met de in het algemeen slechte reputatie van de stationsbuurt. Nog niet zo lang geleden vond er hier een groot gevecht plaats.”

Zijn vrouw pikt daarop in: “Ik zou hier als vrouw echt niet meer durven te komen. Nu, het kan overal gebeuren. We waren onlangs op vakantie in Gran Canaria en ik ben daar ook gespiket in een karaokebar. Maar soit, wij zouden alleszins niet willen dat onze kinderen of kleinkinderen nog uitgaan in ’t Straatje!”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content