Gynaecologe ontkent medische fout bij onderwaterbevalling

© iStock
Redactie KW

Een 53-jarige gynaecologe uit Oudenburg blijft erbij dat ze niks fout heeft gedaan bij een onderwaterbevalling in het Oostendse Henri Serruysziekenhuis. Het kindje liep bij de bevalling een zwaar hersenletsel op en overleed vijf dagen later.

Op 4 oktober 2010 kwam het zoontje, Niels, van Stijn Desomer en Marta G. uit Bredene ter wereld in het Oostendse Henri Serruysziekenhuis. Het koppel had gekozen voor een onderwaterbevalling waarbij de gynaecologe, V.D. uit Oudenburg, het product oxytocine, een hormoon dat de bevalling versnelt, in een spier van de mama had ingespoten.

Volgens hun advocaat kreeg de vrouw daardoor zo’n zware contracties dat het jongetje werd dood gedrukt in de baarmoeder. Volgens hem werd het product ingespoten om de bevalling te versnellen. “Het gaat allemaal om snelheid en geld: ‘den boetiek moet draaien! Maar In 1973 werd al gezegd dat het product beter niet musculair wordt toegediend en in 1996 herhaalt de Wereldgezondheidsorganisatie dat en zegt dat het zelfs gevaarlijk is. Maar nee, de dokter weet het beter en oordeelde dat het wel mag!” Het zoontje liep bij de bevalling een zwaar hersenletsel te hebben en moest meteen gereanimeerd worden. Vijf dagen later overleed het jongetje in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Zuurstofgebrek

Vier deskundigen concludeerden dat de zware contracties van de baarmoeder geleid hebben tot zuurstofgebrek bij Niels. Door dit zuurstoftekort liep het jongetje een hersenletsel op. Dat is ook de mening van de procureur-generaal. “Alle andere hypotheses hebben de deskundigen afgewezen! Het kindje had ook alle symptomen dat het kindje klem had gezeten. Dan zou het toch een onwaarschijnlijk toeval zijn dat er toch een andere oorzaak was?”

Volgens hem heeft de vrouw een professionele fout gemaakt, maar de gevangenisstraf van acht maanden die de rechter in Brugge uitsprak, begrijpt hij niet. “Niemand is daar bij gebaat en een gevangenisstraf zou mevrouw levenslang stigmatiseren.” Hij gaat akkoord met een opschorting van straf.

De gynaecologe gaat voluit voor de vrijspraak. Zij en haar advocaat menen dat er andere mogelijkheden zijn. Volgens hen zijn de deskundigen ook niet vertrouwd met onderwaterbevallingen. “Onze hypothese is dat er iets viraal is gebeurd tijdens de bevalling, een infectie.”

De gynaecologe zelf is duidelijk. “Ik heb nooit iets fout gevoeld. Na elke contractie heb ik geluisterd en er was geen enkel signaal dat Niels in de problemen zat. Het kleur van het vruchtwater was bovendien helder.”

Daar zijn de ouders het niet mee eens. “Het was blinde paniek op dat moment, ze wisten niet wat ze moesten doen. Iedereen was plots in paniek! Maar het moeilijkste was dat wij zelf de beslissing moesten nemen over leven en dood van ons eigen kind. Zoiets is barbaars en onmenselijk. Ik betreur die beslissing niet, maar het was de zwaarste beslissing die we ooit hebben moeten nemen.”

Uitspraak op 26 juni.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier