Gluurster moet buren schadevergoeding betalen en krijgt celstraf met uitstel

© JH
Redactie KW

Een vrouw van in de 50 uit Kortrijk heeft zes maanden cel met uitstel gekregen voor de jarenlange belaging van haar buren in haar vakantiewoning in Oostduinkerke. Het gaat om een bijzondere vorm van belaging: “Die vrouw deed niets anders dan hen te begluren. Ze is de specialiste van het staren.” Ze moet haar buren samen 3.500 euro schadevergoeding betalen.

Alhoewel de vrouw in Kortrijk woont is ze zeer regelmatig in Oostduinkerke te vinden, waar ze sinds 2011 een gerenoveerde vakantiewoning verhuurt. Het is daar dat de problemen met de buren begonnen.

In 2013 kocht de vrouw een stuk bouwgrond in de Paardebloemstraat en diende bouwplannen in. De buurman van dat stuk grond ging echter niet akkoord met die plannen en tekende meermaals met succes bezwaar aan. Dat leidde tot een volledig verzuurde relatie waarop de Kortrijkse vrouw slecht reageerde.

Al vier jaar

Want ook met de buren van haar vakantiewoning, die in de Kruipwilgendreef aan de andere kant ligt, verzuurde de relatie volledig. Beide buren stapten meermaals naar de politie om klacht in te dienen voor stalking en belaging, en dat al vier jaar lang.

“Al vier jaar zijn die mensen slachtoffer van een zeer intimiderende vorm van belaging”, stelt de advocaat van de buren van de vakantiewoning. “M.M. laat niet na om meermaals de privégrond te betreden en door het keukenraam of andere ramen te gluren. Ze stoort hen in hun intimiteit. Of ze staart hen of bezoekers de hele tijd aan vanuit haar tuin.”

Specialiste in het staren

“Dat vat het samen: die vrouw is specialiste in het staren. En dat lange tijd aan een stuk. Het leidt tot zeer veel stress. Maar het gaat nog verder: ze maakt te pas en te onpas filmpjes, zelfs als iemand meubels komt leveren. Ze provoceert ostentatief. Tijdens een verjaardagsfeestje viel ze alle genodigden lastig.”

“Ze kan niet verkroppen dat ze ongelijk kreeg in het bouwdossier. Ze daagt haar buurman dan uit en belde zelfs zijn werkgever op om hem zwart te maken. Of ze verspert de oprit en gaat zelfs pal achter hun wagen staan. De hele buurt heeft er last van. De wijkagent ging zelfs al 30 maal langs, tevergeefs.”

Dominant en manipulatief

De procureur sprak van hardnekkig gedrag. “Er valt totaal niet te werken met die vrouw. Ze is dominant en manipulatief. De justitie-assistent had er zelfs schrik van.” De vrouw kreeg dus zes maanden celstraf met uitstel onder voorwaarden. Ze moet haar buren in totaal 3.500 euro schadevergoeding betalen.

M.M. zelf had de vrijspraak gevraagd maar deed zichzelf op de zitting de das om. Ze gedroeg zich immers bijzonder theatraal toen ze het woord kreeg en begon luid te snikken. De rechter snoerde haar de mond. “U moet hier geen slachtoffer komen spelen want u bent de beklaagde. Dit is geen normaal gedrag op een zitting”, sprak de rechter.

Haar advocaat meester Ascrawat vroeg namens M.M. de vrijspraak. “Het zijn belachelijke argumenten. Die vrouw is maar af en toe in haar vakantiewoning voor de opkuis. Als ze door eens te kijken effectief in de cel kan belanden, moet je heel wat gevangenissen bijbouwen.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier