Veertig maanden cel voor tiener die alarmpistool trok bij deal over vals geld

Foto ter illustratie. © Unsplash
Redactie KW

Een 19-jarige man uit Vorselaar heeft voor de Brugse rechtbank veertig maanden cel gekregen, waarvan tien effectief, voor een gewelddadige diefstal in De Haan. De minderjarige slachtoffers wilden bij P.V. vals geld aankopen, tot die een alarmpistool trok.

De slachtoffers kwamen via sociale media in contact met P.V. (19), die hen naar eigen zeggen vals geld kon verkopen. In de nacht van 20 op 21 november 2022 spraken ze af aan de kerk van De Haan. P.V. bleek niet over nepgeld te beschikken en trok een alarmpistool dat hij tot drie keer toe richtte op een 14-jarige jongen. Diens 16-jarige vriend werd door een kompaan van V. bij de keel gegrepen. De slachtoffers moesten hierop hun echt geld afgeven.

Dankzij camera’s met nummerplaatherkenning kon het gerecht de Mitsubishi van P.V. opsporen. Hij gaf toe dat het van meet af aan de bedoeling was om de slachtoffers te bestelen. De verdediging vroeg een voorwaardelijke straf. “Na zes maanden voorhechtenis heeft hij zich herpakt”, pleitte de advocate van V.

P.V. werd ook verdacht van een handtasdiefstal op 15 oktober 2022 in Zandhoven. Een dief probeerde toen een handtas uit de handen van een vrouw te rukken. Maar het slachtoffer kon de dader met een kniestoot verjagen. Op de gsm van P.V. troffen de speurders een screenshot aan van een artikel over die feiten. Telefonieonderzoek wees uit dat V. die avond in de buurt was van de feiten in Zandhoven, maar de jongeman is zijn betrokkenheid altijd blijven ontkennen. Naar eigen zeggen was hij enkel op bezoek bij zijn grootouders. De rechtbank sprak hem uiteindelijk vrij voor deze diefstal op basis van twijfel.

De kompaan van V. bij de feiten in De haan zal zich in principe later nog voor de rechter moeten verantwoorden. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier