Tot 4 jaar cel voor Fransen die douaniers van snelweg probeerden te rijden in Gistel

Redactie KW

De bestuurder van zwarte Mercedes die in januari een combi van de douane moedwillig tegen de vangrails van de E40 probeerde te rijden, is veroordeeld tot 4 jaar cel waarvan de helft met uitstel. De rechter achtte hem schuldig aan poging tot doodslag, gewapende weerspannigheid en het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Zijn kompaan, de passagier, komt weg met 12 maanden cel waarvan de helft met uitstel.

Het was 23 januari toen een combi van de douane geposteerd stond op de E40 ter hoogte van Gistel, om controles uit te voeren. Er werd een verdachte witte bestelwagen opgemerkt en de douane wou dat voertuig doen stoppen. De bestuurder van de bestelwagen kreeg het teken dat hij moest volgen en leek in te stemmen. “Maar plots dook een zwarte Mercedes op. Die wou koste wat het kost verhinderen dat de bestelwagen gecontroleerd zou worden. De Mercedes zette zich tussen de bestelwagen en de douane en haalde huiveringwekkende toeren uit”, aldus de procureur op het proces in Veurne.

50 per uur op de snelweg

Zo vertraagde de Mercedes meermaals tot 50 kilometer per uur en werd de douane de hele tijd belemmerd om in te halen. Daarna werden weer snelheden tot 180 kilometer behaald. “Het was zo hallucinant dat ze de douaniers tot twee keer toe in de middenberm probeerden te drummen. Dit had zomaar fataal kunnen aflopen, allemaal om een illegaal transport richting Calais te verzekeren en de bestelwagen vrij spel te geven”, aldus de procureur, die voor beide Fransen uit Calais 2 jaar cel vorderde. Ze werden vervolgd voor poging doodslag, gewapende weerspannigheid, moedwillige belemmering van het verkeer en criminele organisatie.

Vrijspraak gevraagd

De advocaat van de passagier vroeg de vrijspraak over de hele lijn, gewoonweg omdat zijn cliënt achter het stuur zat. En de criminele organisatie, daar was volgens hem geen bewijs van. De advocaat van de bestuurder vroeg de vrijspraak voor poging doodslag, gewapende weerspannigheid (met het voertuig als wapen, red.) en criminele organisatie. “Enkel dat mijn cliënt het verkeer heeft belemmerd, kan ik mij in vinden. Maar verder staat niet vast dat hij het oogmerk had om te doden. Je kan ook niet weerspannig zijn als ze jou niet willen arresteren. De douane had het namelijk op de bestelwagen gemunt”, klonk het.

Toch schuldig

De rechter zag het anders en stelde dat de bestuurder de dood van de douaniers als risico had aanvaard tijdens de manoeuvres. De bestuurder werd dan ook schuldig bevonden aan poging tot doodslag, gewapende weerspannigheid en kwaadwillige belemmering van het verkeer. Hij krijgt daarvoor 4 jaar cel waarvan de helft met uitstel. De passagier werd tevens veroordeeld voor gewapende weerspannigheid en kwaadwillige belemmering van het verkeer. Hij kreeg 12 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Voor poging tot doodslag kreeg hij de vrijspraak. Beiden werden nog vrijgesproken voor criminele organisatie door gebrek aan bewijzen. De Mercedes werd verbeurd verklaard. (BB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.