Raadkamer verlengt aanhouding van dakloze die Brugse burgemeester met een slagersmes wou bedreigen

Dirk De fauw, kort na de eerste aanslag in juni 2020. Vorige week werd hij opnieuw bedreigd. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 25-jarige dakloze met een maand verlengd. Hij werd vorige week gearresteerd toen hij gewapend met een mes rond het huis van Dirk De fauw vertoefde. Sindsdien krijgt de Brugse burgemeester extra bescherming van agenten in burger.

Vorige week donderdag plaatste de Brugse onderzoeksrechter de verdachte onder aanhoudingsmandaat wegens belaging en het bezit van een verboden wapen. Want de dader had een slagersmes met een lemmet van 30 centimeter in zijn handen, toen de politie hem inrekende.

De 25-jarige man belde vorige week woensdagavond omstreeks 22 uur aan bij een woning, gelegen in de buurt van de woning van de burgemeester in Sint-Andries. Hij vroeg naar de burgemeester.

Psychiatrisch onderzoek

De bewoners verwittigden de politie Brugge die zeer snel ter plaatse was. De politie trof de man nadien aan in de voortuin van de buurvrouw van Dirk De fauw in de Bremlaan in Sint-Andries. Slechts na het trekken van hun vuurwapens konden de agenten de dakloze met veel moeite overmeesteren.

Dinsdag verlengde de raadkamer de aanhouding met een maand. Tevergeefs had meester Dieter Dewulf, de advocaat van de dader, om een vrijlating van zijn cliënt onder voorwaarden gevraagd. De raadkamer wil de resultaten van het psychiatrisch onderzoek afwachten, vooraleer te beslissen over het lot van de verdachte.

Spijt

“Mijn cliënt betuigde zijn spijt en zegt dat hij niet de bedoeling had om de burgemeester te verwonden of te doden”, stelt Dieter Dewulf. “Hij wou bij de burgemeester enkel verbaal zijn frustratie uiten over het huidige politieke systeem. Het feit dat hij een slagersmes op zak had? Het is een van de voorwerpen die hij altijd meedraagt in zijn rugzak om te overleven op straat.”

Het is niet de eerste keer dat burgemeester De fauw met de dood bedreigd werd. Als advocaat kreeg hij tot twee keer toe doodsbedreigingen. In juni 2020 overleefde hij een aanslag, toen een psychiatrische patiënt hem opwachtte aan zijn advocatenkantoor in de Koude Keukenstraat in Sint-Andries en hem met een aardappelmesje te lijf ging.

Schrik

De dader was toen een persoon voor wie Dirk De fauw bewindvoerder was. Nu werd de burgemeester als politicus het slachtoffer van bedreigingen. Aan de steekpartij in juni 2020 hield de Brugse burgemeester een 14 centimeter lange wonde over. Die moest met 24 hechtingen genaaid worden. Als bij wonder werden geen vitale organen geraakt.

Vorige week kwam hij er met de schrik van af. Sindsdien krijgt hij extra politiebewaking. De politie patrouilleert rond zijn huis, agenten in burger beschermen de burgemeester. “Ik zal voortaan twee keer nadenken, vooraleer ik de deur voor onbekenden opendoe”, zegt Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier