Moeder verspreidt beelden van politie die zoontje (10) naar buiten dragen: “Ze heeft die beelden gepost om de politie in een kwaad daglicht te zetten!”

© BELGA
Redactie KW

Een 47-jarige vrouw vraagt in beroep de vrijspraak voor privacyinbreuken en lasterlijke aangifte nadat ze via sociale media beelden verspreidde van de Oostendse politie die haar tienjarige zoontje bij haar kwam weghalen. “Het ‘uithalen’ moest gebeuren met een deurwaarder.”

Eind 2019 veroorzaakte een filmpje van een politieoptreden in Oostende de nodige ophef op sociale media. Op de beelden was te zien hoe agenten een tienjarig jongetje aan handen en voeten weghaalden bij de moeder. De moeder had de jongen een viertal jaar geleden vanuit Benidorm meegebracht naar Oostende waarop de vader, een Spanjaard, klacht had ingediend wegens parentale ontvoering. De familierechtbank van het hof van beroep gaf hem gelijk en beval op 7 november 2019 dat de jongen terug moest naar de vader. Omdat de moeder de uitspraak negeerde, kwam de politie de jongen op 4 december 2019 op school ophalen.

Toen bleek dat hij daar niet was, ging een andere politieploeg aan de woning van de moeder tot actie over. Volgens de advocaat van de agenten werd eerst bemiddeld, maar weigerde de moeder alle medewerking. Ze weigerde zelfs zijn medicijnen, trui, jas en andere spullen mee te geven. Daarop escaleerde de situatie volledig: de jongen werd door de agenten naar buiten gedragen, terwijl de moeder alles filmde. Die beelden verknipte ze, zette ze later op sociale media en stapte ook naar de pers. De agenten werden hierdoor afgeschilderd als kinderbeulen.

Verhuisd naar Spanje

De rechter in eerste aanleg oordeelde dat ze het recht niet had om die beelden, waarop de agenten herkenbaar in beeld waren te zien, te verspreiden en veroordeelde haar tot drie maanden cel en 400 euro boete. Ze ging in beroep om de vrijspraak te vragen. “Dit was de verkeerde manier om deze situatie af te handelen. Ik begrijp dat mevrouw begon te flippen en alles filmde. De beelden werden overigens snel weer offline gehaald.”

Haar advocaat vraagt ook de vrijspraak omdat het meenemen van de jongen volgens hem moest gebeuren in het bijzijn van een gerechtsdeurwaarder. Maar volgens de procureur-generaal valt de agenten niks te verwijten. “Die deden gewoon hun werk. Als je bij mij binnen komt, word je ook gefilmd. Dat geeft mij echter niet het recht om die in de krant te zetten of op sociale media. Ze heeft die beelden niet gepost in het belang van het kind, maar om de politie in een kwaad daglicht te zetten!”

Dat vindt ook de advocaat van de vier agenten. “De beelden heeft ze misschien al na een paar dagen verwijderd, tegen dan was het bericht al meer dan 1.000 keer gedeeld en was het kwaad geschied. Wij willen een signaal dat dit niet mag!” De zoon is intussen terug naar zijn moeder, die inmiddels ook naar Spanje is verhuisd. Uitspraak 17 april. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier