Man die in Oudenburg chirojongeren beschoot met loodjesgeweer vecht straf aan: “Door mix van pillen en alcohol voelde hij zich bedreigd”

De chiroleider moest de kogel operatief laten verwijderen. © GF
Redactie KW

Eind oktober 2021 nam A.V. in Oudenburg een chirogroep met een loodjesgeweer onder vuur tijdens een halloweentocht. Een 17-jarige leider werd in de schouder geraakt. V. kreeg bij verstek een jaar effectief, maar die straf vecht hij nu aan. “Mijn cliënt voelde zich bedreigd”, aldus zijn advocaat.

Op 30 oktober 2021 organiseerde de chiro van Oudenburg een halloweenstoet. Tijdens de passage door de Zandvoordestraat werd een 17-jarige leider in de schouder geraakt door een loodje uit een luchtdrukgeweer. Het projectiel doorboorde zijn sleutelbeen en moest operatief verwijderd worden.

Op basis van de kogelbaan kwam de politie bij A.V. uit. De man woonde destijds in een appartement in de Zandvoordestraat, maar beweerde dat hij die avond bij zijn zus was. Op 31 maart kwam bij de politie een anonieme melding binnen waarbij de twintiger alsnog als de dader werd aangeduid. Diezelfde dag troffen de speurders in de zolder boven zijn garage een luchtdrukgeweer aan waarvan het kaliber overeenstemde met het kogeltje.

De twintiger, die tegenwoordig in Oostende woont, gaf tijdens zijn verhoor toe dat hij vanop het terras van zijn appartement met het geweer op de stoet had geschoten. Hij stelde dat hij gefrustreerd was omdat hij door een operatie al een maand amper kon bewegen. “Het lawaai op straat enerveerde mij en daarom heb ik geschoten”, klonk het.

Veroordeling bij verstek

A.V. kwam eind 2022 niet opdagen voor zijn proces en kreeg bij verstek een jaar effectieve celstraf. Hij werd toen ook schuldig bevonden aan geweld tijdens een KSA-fuif in Oudenburg. A.V. duwde er een fuifganger met het hoofd tegen de muur en gaf klappen aan een meisje dat tussenbeide wou komen.

Na verzet kwam de zaak donderdag opnieuw voor. “Mijn cliënt nam toen zware pijnstillers”, pleitte advocaat Thomas Soete. “De dag van de feiten had hij er alcohol op gedronken. Hij kreeg angstaanvallen en voelde zich bedreigd door die groep jongeren. Nu gaat het beter met hem.”

De beklaagde beweerde dat hij de chiroleider niet met opzet raakte. Ook de slagen aan het meisje op de fuif werden ontkend. Meester Soete drong aan op een voorwaardelijke straf of een werkstraf. De uitspraak volgt op 11 april. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier