Caféganger (40) riskeert drie jaar cel nadat hij 5 messteken uitdeelt met multitool na discussie: “Hij werd duidelijk uitgelokt”

Redactie KW

Een 40-jarige man uit Nieuwpoort riskeert drie jaar cel voor een poging tot doodslag na een caféruzie. M.K. deelde met een multitool vijf messteken uit in het gezicht, de bil en de buik van het slachtoffer en mag blij zijn dat de gevolgen niet ernstiger waren. De feiten werden gefilmd. “En daarop zie je duidelijk hoe het slachtoffer steeds zelfs de confrontatie opzocht en de feiten uitlokte”, zegt de advocaat van M.K.

Het was volgens getuigen ook slachtoffer L. zelf die voor overlast zorgde in café De Ganzenpoot in Nieuwpoort, op 17 december vorig jaar. L. was duidelijk dronken en had een felle discussie met een andere man over geld. Om de een of andere reden ging M.K. (40) zich in die discussie moeien, naar eigen zeggen om iedereen te kalmeren. Dat pakte echter verkeerd uit, want al snel kregen M.K. en L. het met elkaar aan de stok.

Messteken in gezicht

“Het gaat duidelijk om een poging tot doodslag”, zegt advocaat Axelle Proot namens slachtoffer L. “Hij werd eerst bedreigd en werd buiten het café te lijf gegaan met een multitool en liep meerdere snij- en steekwonden op. Zelfs in zijn gezicht. De esthetische schade is er dan ook naar. Die man heeft littekens aan zijn neus en zijkant van het hoofd. We konden de volledige medische schade nog niet berekenen maar vorderen voorlopig al 15.038 euro schadevergoeding.” De procureur gaf meer duiding bij de feiten. “En die zijn gefilmd met bewakingscamera’s en daarop is alles duidelijk. M.K. moeide zich in een discussie tussen L. en een andere man. Daarop kregen zij het met elkaar aan de stok. Daarbij is te zien hoe L. zelf de confrontatie op zocht, M.K. achtervolgde en hem met het platte hand in zijn gezicht duwde. Die reageerde echter buiten alle proporties. Hij nam een multitool uit zijn achterzak en deelde twee duidelijke steekbewegingen in de buik en bil uit. Daarna gaf hij het slachtoffer nog enkele snijwonden in het gezicht. Hij heeft daarbij zelf aanvaard dat zijn daden mogelijk dodelijk konden zijn. Hij kon opgepakt worden bij hem thuis nadat hij onderweg het wapen had weggegooid.” Er werd drie jaar cel gevraagd, eventueel deels met uitstel onder voorwaarden.

“Duidelijke uitlokking”

De advocaat van M.K. was een andere mening toegedaan. “Dit gaat duidelijk om uitlokking”, vindt meester Ine Van Imschoot. “Het is L. die de hele tijd de confrontatie op zoekt waarbij M.K. zich eerst als een vaderfiguur wou gedragen tijdens die eerste ruzie. Het klopt wel dat hij onder invloed was nadat hij eerst van de kerstmarkt kwam. Volgens getuigen was het ook duidelijk dat L. de lastpak in het café was en M.K daarentegen altijd rustig is. Maar hij had geen enkel oogmerk om te doden. We vragen dan ook de feiten als slagen en verwondingen te zien met de uitlokking, en de straf flink te minderen.” M.K. nam nog kort het woord. “Ik zal mijn straf aanvaarden en heb veel spijt.” Vonnis op 14 mei. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier