Brugse raadkamer beslist vandaag over internering voor verdachte van verijdelde aanslag tijdens Miss België

Genodigden moesten buiten wachten terwijl het Plopsa Theater doorzocht werd. © BELGA
Redactie KW

In de zaak rond de verijdelde aanslag tijdens Miss België heeft het openbaar ministerie de internering van de verdachte gevorderd. De verdediging pleitte echter dat Peter C. (47) die bewuste dag helemaal geen misdrijf pleegde. De Brugse raadkamer hakt op 27 maart de knoop door.

De veertiger uit Lommel werd op zaterdag 11 februari 2023 rond 17.30 uur opgepakt in De Panne. Volgens het federaal parket had hij waarschijnlijk de intentie om een aanslag te plegen tijdens de verkiezing van Miss België. Die verkiezing vond plaats in het Proximus Theater in Plopsaland en ging uiteindelijk met ruim een uur vertraging van start. Peter C. was in het bezit van twee vuurwapens en een kogelwerende vest.

De verdediging benadrukt sinds de start van het onderzoek dat van een verijdelde aanslag absoluut geen sprake was. C. zou de wapens meegenomen hebben omdat hij zichzelf al een hele tijd bedreigd voelde. De wapens zouden naar eigen zeggen enkel gediend hebben om zichzelf te beschermen.

Zware mentale problemen

In de gevangenis liet de verdediging Peter C. onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Uit hun verslagen bleek dat hij al langer met zware mentale problemen kampt. Mogelijk voelde C. zich bedreigd omdat hij aan paranoïde wanen zou lijden. Vervolgens kwam ook de gerechtspsychiater tot de conclusie dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Uiteindelijk werd de verdachte onder voorwaarden en onder elektronisch toezicht vrijgelaten.

Op basis van het psychiatrische verslag vorderde het federaal parket woensdagochtend de internering voor poging tot terroristische moord. De verdediging kan zich absoluut niet vinden in het standpunt van het OM. Volgens meester Walter Van Steenbrugge maakte C. zich niet schuldig aan een misdrijf en kan hij dus ook onmogelijk geïnterneerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier