Boze buurtbewoner aan het werk? Palen naast fietspad in Reninge wéér vernield: “Deze keer met ankers uit beton gehaald”

De paaltjes werden met zwaar materieel verwijderd. © JH
Redactie KW

Een vandaal blijft de gemeente Lo-Reninge maar stokken in de wielen steken. Voor de tweede keer in twee weken tijd werden nieuwe kastanjepalen die een fietspad moeten afscheiden in de Oostvleterenstraat verwijderd. De eerste keer werden er bij de start 15 palen weer verwijderd, deze keer bij het einde van de werken vier. “En nochtans hebben we die met grondankers in de beton geplaatst, net om het vandalisme tegen te gaan. Ze werden dus machinaal verwijderd, wellicht met een verreiker”, zucht Pol Verhelle, hoofd van de technische dienst. De gemeente vraagt onderzoek van de politie.

Welke boze buurtbewoner pikt het niet dat de gemeente Lo-Reninge de Oostvleterenstraat wil verfraaien én beveiligen. Het fietspad tussen Reninge en Vleteren werd immers opnieuw aangelegd en de gemeente zelf zocht een oplossing om het fietspad, dat niet zo ver vrijliggend van de rijbaan ligt, te beveiligen. Daarom werden de voorbije weken graafwerken uitgevoerd. Zo werd er een aardestrook gemaakt, waar 50 kastanjepalen in de grond werden geplaatst en waartussen nog een haag komt. “Zo sluiten we dat fietspad af én opteren we voor nog meer groen in onze gemeente”, zei burgemeester Lode Morlion daarover. “Een investering van 25.000 euro voor het groen alleen. Iets waar iedereen blij mee zou zijn, dachten we.”

Palen verankerd

Niets blijkt minder waar te zijn. Op donderdag 1 februari had de technische dienst van Lo-Reninge al 15 palen stabiel geplaatst maar enkele uren later waren die alweer vernield. “Maar we lieten er ons niet door tegenhouden”, zegt Pol Verhelle, hoofd van de technische dienst. “Tegelijk kunnen we ook niet bezig blijven om die palen telkens opnieuw te plaatsen. Daarom beslisten we om in alle palen onderaan grondankers te plaatsen. Die zitten in de onderkant van de paal. Die worden nadien in een put met natte beton geplaatst. Eenmaal uitgehard is het onmogelijk om die palen met de hand nog te verwijderen, of je zou oersterk moeten zijn. We waren daar dinsdag mee klaar. Maar wat bleek deze ochtend? Vier palen waren alweer vernield. Dat kan absoluut niet met de hand. Het moet machinaal gebeurd zijn, bijvoorbeeld met een verreiker en een riem rond de palen. Maar wie doet dit? En waarom?”

Politie doet onderzoek

Het lijkt stilaan iets om moedeloos van te worden. Want 2,5 jaar geleden werden vlakbij in de Brabanthoek al eens 15 populieren vergiftigd door een vandaal. Toen werden gaatjes in de bomen geboord en daarna ingespoten met gif. De dader werd niet gevonden. “Veel bewoners wonen er daar niet”, vervolgt Verhelle. “We vermoeden dat het misschien een boze landbouwer is die vindt dat de paaltjes een vlotte doortocht met een landbouwvoertuig verhinderen. Maar daarvoor zijn natuurlijk de uitwijkstroken bedoeld, en bovendien is het ook niet zo dat deze straat echt druk bereden is. En wie maakt er nu zoveel tijd om die palen telkens te vernielen? In ieder geval plaatsen we ze opnieuw en ook de haag komt er aan. We dienden opnieuw klacht in bij de politie en vragen dit te onderzoeken.” Als de dader gevonden wordt zal hem de rekening worden gepresenteerd. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier