Bolwassing voor Wingense TikTokker ‘Flinke Jongen’ op proces voor afpersingen: “Je zaaide terreur onder jongeren”

Alexander Tseboyev. © GF
Redactie KW

TikTokker Alexander Tseboyev (22), beter bekend als ‘Flinke Jongen’, was volgens zijn advocaat ‘mentaal onvolwassen’ toen hij eind 2022 enkele minderjarigen afperste. De Wingenaar kijkt aan tegen dertig maanden cel, maar komt wellicht weg met een werkstraf. Op het proces voor de Brugse rechtbank trok de rechter fel van leer tegen de twintiger. “Je was niet stoer, maar laf”. Een van de slachtoffers – een tienermeisje uit Gent – ging de confrontatie aan.

Op 26 december 2022 stapten Alexander Tseboyev, Tieltenaar Timerlan I. (21) en een minderjarige kompaan in Wingene op een minderjarige jongen af. Het slachtoffer moest zijn sigaretten en jas van het dure merk Moncler afgeven, zoniet zou hij gestoken worden. De daders gingen er vandoor in de wagen van de moeder van I. De politie kon hen even later klissen in het bezit van de buit. Maar dat ze dreigden met een wapen, ontkenden ze met klem.

Verder onderzoek wees uit dat Tseboyev – bekend als TikTokker ‘Flinke Jongen’ – in november 2022 ook al een jas had buitgemaakt in het station van Tielt. In diezelfde periode had hij ook al een minderjarige afgeperst op de trein in Sint-Niklaas. Op 14 december sloeg hij ook toe in het station Gent-Sint-Pieters. Daar beroofde hij samen met enkele kompanen twee minderjarig meisjes van hun geld.

Conflict op trein

Eind 2022 belandde Tseboyev in de cel, maar die mocht hij na twee maanden verlaten onder voorwaarden. Begin dit jaar belandde hij echter opnieuw achter de tralies na een conflict met een treinbegeleidster tussen de stations van Oostende en Brugge. Maandag vroeg procureur Charlotte Vonck dertig maanden effectieve celstraf. “Hij heeft zijn kansen niet benut”, stelde ze. “Naar eigen zeggen schept hij er genoegen in om anderen schrik aan te jagen. Dat is heel verontrustend.”

Tseboyev ontkende met klem dat hij zoiets verklaarde, maar bood wel zijn verontschuldigingen aan bij de slachtoffers. “Ik schaam me diep tegenover mijn ouders en ga dit nooit meer doen”, stelde hij. “Als ik vrijkom wil ik mijn diploma halen en nuttige dingen doen”. De rechter was niet onder de indruk. “Wat je deed was niet stoer, maar laf”, fulmineerde ze. “Je zaaide terreur onder jongeren.”

Werkstraf

Tóch mocht ‘Flinke Jongen’ tekenen voor een werkstraf, tot tevredenheid van zijn advocaat Filip De Reuse. Die noemde de vordering van het OM zwaar overdreven. “Mijn cliënt is mentaal nog onvolwassen”, pleitte hij. “Een lieve jongen is hij misschien niet, maar ik heb cliënten waar ik meer schrik van heb. De media hebben alles veel te zwaar opgeklopt.”

Een van de meisjes die in Gent werden overvallen, kwam zich burgerlijke partij stellen. Op het proces nam ze vooraan plaats en kwam ze voor het eerst sinds de feiten terug oog in oog te staan met Tseboyev. “Ik was pas vijftien jaar geworden en de examens waren gepasseerd”, richtte ze zich tot de TikTokker. “Ik wou gaan shoppen, tot ik jou tegenkwam. Ik had 200 euro meegekregen, maar heb die moeten afgeven. Ik heb lange tijd in een wijde boog om het station gelopen.”

De moeder van het meisje drong niet aan op een celstraf voor Tseboyev. “Hij is nog jong en moet geholpen worden”, klonk het verrassend mild. Timerlan I. riskeert een jaar cel. Zijn advocaat drong aan op de gunst van de opschorting. De uitspraak volgt 25 april. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier